Polędwica wołowa duszona ze śmietaną

Polędwica wołowa duszona ze śmietaną. 

To danie z droższego kawałka wołowiny. I pewnie bynajmniej niecodziennie gości na naszym stole. Lecz czasem warto dać sobie odrobinę luksusu. Mięso do potrawy wycina się więc z oczyszczonej z błon polędwicy przecinając mięśnie w poprzek włókien. Poszczególne kawałki pobić lekko i smażyć dość krótko, aby pozostało soczyste. Duszeniem nazywamy mianowicie gotowanie mięsa w garnku pod przykryciem w małej ilości wody. Zależy tu bowiem na podniesieniu temperatury poprzez wytworzenie dużej ilości pary, co pozwala łatwiej i szybciej rozgotować tkanki mięsa. Trzeba dusić tak długo, aby mięso się nie rozgotowało, ale było dostatecznie miękkie. Mięso można zatem przygotować w sosie naturalnym czystym, zaprawionym śmietaną albo w sosie zaprawionym zasmażką. 



Składniki:

  • 70 dag polędwicy wołowej,
  • 1 – 2 łyżki oliwy,
  • 2 dag oliwy,
  • 2 dag mąki do oprószenia,
  • 6 dag mąki,
  • 6­ dag tłuszczu,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Polędwicę opłukać, obrać z nadmiaru łoju i błon, pobić lekko tłuczkiem, posmarować olejem i pozostawić pod przykryciem na 1–2 godziny.
  2. Rozgrzać tłuszcz, polędwicę posolić, oprószyć mąką, zrumienić ze wszystkich stron na silnym ogniu.
  3. Przełożyć wraz z tłuszczem ze smażenia do rondla, zalać osoloną śmietaną, rozmieszaną z resztą mąki i wstawić pod przykryciem do gorącego piekarnika na 20–25 minut (nie dłużej).
  4. Polędwica wołowa duszona powinna zostać pokrojona nieco skośnie w poprzek włókien na szerokie, cienkie plastry, ułożona w kolejności krojenia na podłużnym półmisku.
  5. Sos osolić do smaku, oblać nim porcje mięsa na półmisku.
  6. Podawać z ziemniakami purée, makaronem, buraczkami, fasolką szparagową albo inną jarzyną lub surówką z jarzyn.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x