PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Półkruchy placek zapiekany z pianą

Półkruchy placek zapiekany z pianą


Składniki:

ciasto:

  • 15 dag mąki,
  • 8 dag tłuszczu,
  • 5 dag cukru,
  • wanilia,
  • 1 surowe żółtko,
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • ⅓ paczki proszku spulchniającego,

piana:

  • 4 białka,
  • 16 dag cukru,
  • wanilia,
  • 20 dag marmolady lub gęstego dżemu,

Przygotowanie:

  1. Zagnieść ciasto „Placek półkruchy z marmoladą”, schłodzić, wywałkować i wyłożyć nim na równo dno tortownicy.
  2. Podpiec (tzn. upiec na bardzo jasny kolor), wyjąć, ostudzić.
  3. Ubić pianę dodając pod koniec cukier puder lub cukier kryształ.
  4. Na podpieczone ciasto nałożyć równo marmoladę lub dżem (nie za grubo), przykryć ozdobnie pianą, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i zapiec (15 – 20 minut).
  5. Gdy półkruchy placek zapiekany lekko się zrumieni, wyłożyć na okrągły szklany półmisek.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x