PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Pomarańczówka lub cytrynówka

Pomarańczówka lub cytrynówka

to likier o smaku i zapachu cytrusowym, czyli pomarańczy lub cytryny. Pomarańczówka lub cytrynówka jest więc przygotowywana z wódki czystej 40%, oskrobanej skórki z cytrusów z niewielkim dodatkiem cukru.


Składniki:

  • skórka z połowy pomarańczy lub cytryny,
  • 1 l wódki czystej 45%,
  • 2 łyżeczki cukru,
cytryna-zester
Skrobak do cytrusów.

Przygotowanie:

  1. Obraną i pokrojoną w bardzo cienkie paseczki skórkę z cytryny zalać wódką, dodać cukier, rozpuścić przez wstrząsanie naczyniem.
  2. Pozostawić wódkę na 3 – 4 dni, po czym przez lejek z watą przelać do innej butelki.
  3. Taki skrobak do cytrusów jest narzędziem bardzo przydatnym do zeskrobania skórki z naszych owoców.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x