Mięso - potrawyPrzystawki

Pomidory faszerowane mięsem i ryżem

Pomidory faszerowane mięsem.

Dzisiaj już bynajmniej nie śpiewamy «Adio pomidory». Dziś bowiem pomidory dostępne są przez cały rok. To postęp, duch czasów w kuchni. Pomidory faszerowane mięsem i ryżem są świetnym daniem, pokazującym faktycznie, że pomidor to nie zawsze ketchup i zupa pomidorowa.


Składniki:

  • 1 kg pomidorów (12 szt równej wielkości),

nadzienie:

  • 10 dag ryżu,
  • 20 dag wieprzowiny bez kości lub podróbek z drobiu,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag tłuszczu,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka koperku lub siekanej zielonej pietruszki,
  • ⅛ l śmietany,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić nadzienie według przepisu „Bakłażany nadziewane mięsem i kaszą”.
  2. Dojrzałe lecz jędrne, średniej wielkości pomidory opłukać.
  3. Pościnać wierzchy na ¾ wysokości pomidora, odłożyć na bok.
  4. Ze środka pomidorów wyjąć ziarnka.
  5. Wydrążone pomidory osolić, nałożyć nadzieniem, przykryć ściętymi wierzchami, przyciskając je do farszu, aby się dobrze trzymały.
  6. Ułożyć na półmisku do zapiekania, zalać gęstą, osoloną śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec (10–15 minut).
  7. Wyjąć, podawać na tym samym półmisku, na którym się zapiekały.
  8. Z wierzchu posypać siekanym koperkiem.
  9. Pomidory można też nadziewać farszem mięsnym surowym (Kabaczki nadziewane mięsem).
  10. Zamiast wieprzowiny można w ten sposób udusić podróbki z gęsi, kury, kaczki z cebulą, posiekać tasakiem, połączyć z ryżem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x