Pomidory faszerowane mięsem i ryżem
Pomidory faszerowane mięsem.
Dzisiaj już bynajmniej nie śpiewamy «Adio pomidory». Dziś bowiem pomidory dostępne są przez cały rok. To postęp, duch czasów w kuchni. Pomidory faszerowane mięsem i ryżem są świetnym daniem, pokazującym faktycznie, że pomidor to nie zawsze ketchup i zupa pomidorowa.
Składniki:
- 1 kg pomidorów (12 szt równej wielkości),
nadzienie:
- 10 dag ryżu,
- 20 dag wieprzowiny bez kości lub podróbek z drobiu,
- 5 dag cebuli,
- 2 dag tłuszczu,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka koperku lub siekanej zielonej pietruszki,
- ⅛ l śmietany,
Przygotowanie:
- Przyrządzić nadzienie według przepisu „Bakłażany nadziewane mięsem i kaszą”.
- Dojrzałe lecz jędrne, średniej wielkości pomidory opłukać.
- Pościnać wierzchy na ¾ wysokości pomidora, odłożyć na bok.
- Ze środka pomidorów wyjąć ziarnka.
- Wydrążone pomidory osolić, nałożyć nadzieniem, przykryć ściętymi wierzchami, przyciskając je do farszu, aby się dobrze trzymały.
- Ułożyć na półmisku do zapiekania, zalać gęstą, osoloną śmietaną, wstawić do gorącego piekarnika i zapiec (10–15 minut).
- Wyjąć, podawać na tym samym półmisku, na którym się zapiekały.
- Z wierzchu posypać siekanym koperkiem.
- Pomidory można też nadziewać farszem mięsnym surowym (Kabaczki nadziewane mięsem).
- Zamiast wieprzowiny można w ten sposób udusić podróbki z gęsi, kury, kaczki z cebulą, posiekać tasakiem, połączyć z ryżem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]