Porterówka
Porterówka
Tradycyjna wódka przygotowywana z ciemnego piwa i porteru, dojrzewająca, tym samym po upływie pewnego czasu uzyskuje swój doskonały smak.
Składniki:
- 0,5 litra ciemnego piwa,
- 0,33 litra porteru,
- 0,75 litra spirytusu 96%,
- 2 łyżeczki cukru,
Przygotowanie:
- Zmieszać piwo z porterem i najpierw rozpuścić w nim cukier.
- Dodać do tej mieszaniny (ale nie odwrotnie) wlać później powoli spirytus, powoli mieszając.
- Pozostawić wódkę na 3 – 4 dni, kiedy wytworzony osad opadnie na dno.
- Przesączyć wódkę przez lejek z watą.
- Wódka poprawia swój smak w miarę leżakowania.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]