Potrawka z podróbek
Potrawka z podróbek.
Podroby to faktycznie resztki z drobiu? Bynajmniej niekoniecznie. To mianowicie często najsmaczniejsze potrawy, jakie można sobie upichcić. Potrawka z podróbek jest też tego najlepszym przykładem. Spróbuj. Pycha!
Składniki:
- 60 dag podróbek (z gęsi, kaczki lub indyka),
- 20 dag włoszczyzny,
- 5 dag cebuli,
- liść bobkowy,
- ziele angielskie,
sos:
- 3 dag masła lub margaryny,
- 3 dag mąki,
- ½ l rosołu,
- ⅛ l śmietany,
- 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
Przygotowanie:
- Oczyszczone, opłukane podróbki zalać wrzącą wodą, najpierw gotować pod przykryciem do miękkości, w połowie gotowania włożyć oczyszczone warzywa, przyprawy, zrumienioną cebulę, dogotować.
- Przyrządzić również jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić wywarem, zagotować.
- Włożyć pokrojone na małe kawałki podróbki, mięso skrzydeł oddzielić od kości.
- Wymieszać ze śmietaną, później mocno zagrzać.
- Wyłożyć na okrągły, głęboki półmisek, przybrać pokrojoną gotowaną jarzyną, dookoła obłożyć ryżem, kaszą perłową lub makaronem.
- Na koniec posypać siekaną zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]