Powidła

Powidła.


 

powidlo
Powidło śliwkowe.

Przygotowanie:

  1. Śliwki umyć, osączyć, usunąć ogonki i pestki.
  2. Rozgotować z bardzo małą ilością wody lub wstawić w naczyniu do gorącego piekarnika, a kiedy puszczą sok, rozgotować na płycie.
  3. Śliwki, których miąższ trudno odstaje od pestek, gotuje się w całości, a po rozgotowaniu przetrzeć przez sito.
  4. Masę odparować, aż stanie się zupełnie gęsta i zacznie odstawać od naczynia.
  5. W czasie gotowania mieszać.
  6. Gorące powidło wkładać do kamiennych, lub glinianych garnków, albo do słoi szklanych.
  7. Garnki można wstawić do gorącego piekarnika i zapiec, do zasklepienia powierzchni.

Słoiki zawekować.
Przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x