Prażucha z mąką gryczaną

Prażucha z mąką gryczaną

można przyrządzać na rożne sposoby – jej pochodzenie kojarzy się z regionem Małopolski. Jednym z wariantów jest prażucha z mąką gryczaną, na która przepis zamieszczamy poniżej.



Składniki:

  • 20 dag mąki pszennej,
  • 20 dag mąki gryczanej,
  • 6 dag słoniny do polania,
  • sól,
prazuchy-02
Prażuchy.

Przygotowanie:

  1. Przesianą mąkę zrumienić w piekarniku lub na dużej patelni na płycie na jasnozłoty kolor, często mieszając.
  2. Mąkę wysypać do garnka, zalać wrzącą, osoloną wodą, szybko mieszać i rozcierać dokładnie, aby nie było grudek (wody dać tyle, aby ciasto było gęste, tj. około ½ l).
  3. Pozostawić w garnku pod przykryciem na brzegu płyty na ½ godziny lub wstawić do piekarnika i zapiec.
  4. Słoninę pokroić w kosteczkę, stopić.
  5. Łyżkę stołową zanurzać w tłuszczu i kłaść nieduże kluski na ogrzany półmisek.
  6. Z wierzchu okrasić słoniną, można również polać wędzonym boczkiem.

Prażuchę można przyrządzić tylko z mąki pszennej lub gryczanej. Podaje się również posypaną serem twarogowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x