Mięso - potrawyPRZEPISY

Prosię pieczone

Prosię pieczone


Przygotowanie i pieczenie:

  1.  Oczyszczone 2–3 kg prosię opłukać, posolić z zewnątrz i wewnątrz na jedną godzinę przed pieczeniem.
  2.  Prosię nadziać jednym z poniżej podanych nadzień, zaszyć,
    posmarować oliwą i piec w dobrze nagrzanym piekarniku 1½–2 godzin.
  3. W czasie pieczenia polewać prosię oliwą, a ubywający sos uzupełniać wodą.
  4.  Gdy skórka prosięcia będzie złota, prawie pomarańczowa, zrobić próbę widelcem.
  5. Gdy widelec wchodzi bez oporu i wypływa złocisty przezroczysty płyn, należy zakończyć pieczenie.
  6.  Pieczone prosię szybko dzielić,
    tj. odkroić łepek, następnie odciąć łopatki i nóżki i pokroić grzbiet, tak jak idą żeberka.

Ułożyć prosię na półmisku w całości na zgiętych nóżkach.


 nadzienie z wątróbki

  • wątróbka z prosięcia,
  • ¼ l mleka,
  • 30 dkg wątróbki cielęcej,
  • 8 – 10 dkg masła,
  • 3 – 4 jaja,
  • 20 dkg tartej bułki,
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatołowa,

nadzienie z kaszy

  • 30 dkg kaszy gryczanej,
  • ¾ l wody,
  • 10 dkg słoniny,
  • płuca i wątróbka z prosięcia,
  • sól, pieprz, majeranek,

Przygotowanie nadzienia:

  1. Wątróbkę namoczyć w mleku, posiekać lub przepuścić przez maszynkę.
  2. Masło spienić, dodać żółtka, ucierać,
    połączyć z wątróbką, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  3. Wymieszać z pianą i tartą bułką.
  4. Kaszę gryczaną ugotować na sypko, dodając stopioną słoninę ze skwarkami.
  5. Wątróbkę opłukać, sparzyć i posiekać lub przepuścić przez maszynkę.
  6. Płucka ugotować, odcedzić, zimne zemleć.
  7. Płucka i wątróbkę wymieszać z kaszą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Potrawy z wieprzowiny pieczone można również przyrządzać na ruszcie, w piekarniku lub w prodiżu.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x