PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekane

Przekładaniec drożdżowy (pakowaniec)

Przekładaniec drożdżowy (pakowaniec)


Ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • 7 żółtek,
  • sól,
  • 12 dag cukru,
  • 5 dag drożdży,
  • 10 dag tłuszczu,
  • ¼ l mleka,
  • skórka cytrynowa, wanilia,
  • tłuszcz do formy,
  • 1 jajo do smarowania ciasta,
  • 5 dag migdałów do posypania,
  • 5 dag cukru grubego, grysiku,

masa orzechowa:

  • 20 dag orzechów włoskich,
  • 2­0 dag cukru,
  • 2 białka,
  • wanilia,

masa migdałowa I:

  • 20 dag migdałów,
  • wanilia,
  • 20 dag cukru,
  • 2 białka,

bakalie:

  • 15 dag daktyli,
  • 15 dag fig,
  • 10 dag rodzynków,
  • 10 dag skórki pomarańczowej,
  • 60 dag osączonych, osuszonych konfitur (morele, wiśnie, śliwki, brzoskwinie, zielone pomidory),

Przygotowanie – przekładaniec drożdżowy:

  1. Przyrządzić ciasto według przepisu „Bułka słodka”.
  2. Przyrządzić masy orzechową i migdałową (Nadzienia do ciast i tortów, masa migdałowa I).
  3. Z daktyli wybrać pestki, pokroić je w paseczki, figi umyć, pokroić w paski, rodzynki dokładnie opłukać, dokładnie osączyć, skórkę pomarańczową pokroić w cienkie paski, konfitury osączyć z syropu, osuszyć w letnim piekarniku.
  4. Większe owoce pokroić w paseczki.
  5. Prostokątną blachę o czterech prostych bokach posmarować dokładnie masłem i oprószyć mąką.
  6. Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na trzy części.
    1. Pierwszą część wyłożyć na blachę, końcami palców zanurzonymi w stopionym tłuszczu rozciągnąć na całe dno blachy i częściowo na boki.
    2. Nakładać na ciasto skośnymi pasami bakalie i masę orzechową, ułożyć skośny pas z konfitury morelowej o szerokości 3 cm, obok pas masy migdałowej o szerokości 4 cm, następnie skórkę pomarańczową itd.
    3. Dobierać według smaku i koloru.
    4. W ten sposób przykryć cały placek.
  7. Wziąć z miski drugą część ciasta, wywałkować na stolnicy w formie prostokąta odpowiadającego wielkości blachy, przenieść na wałku, przykryć bakalie, dokładnie na brzegach zlepiając.
    1. Ciasto nałożyć powtórnie bakaliami, układając skośne rzędy w poprzek poprzednich.
    2. W ten sposób przełożyć dwa razy, tak aby na wierzchu było ciasto.
  8. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta.
  9. Gdy wyrośnie posmarować rozmąconym jajem, posypać grubo siekanymi migdałami i cukrem, nakłuć w kilku miejscach.
  10. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, piec około 1 ¼ godziny na złoty kolor, wyjąć, oddzielić nożem od brzegów formy, lekko schłodzić, wyłożyć na deseczkę.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x