PRZEPISY

Przyprawy i zioła

Co powinieneś wiedzieć o ziołach i przyprawach

Przyprawy i zioła nadają smak i aromat potrawom. Ułatwiają także trawienia, pobudzają apetyt, są regulatorami i wzmacniają organizm. Dobrane odpowiednio do smaku potrawy pobudzają wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając przyswajanie pokarmów. Powinny one być zsynchronizowane ze smakiem potrawy, powinno go poprawiać i uszlachetniać. Są one źródłem składników mineralnych, witamin i innych, ważnych dla organizmu składników.

  • Łagodne przyprawy i zioła można ze sobą mieszać, ale trzeba uważać, aby nie stłumić ich smaku silniejszymi.
  • Nie przyprawiać potraw zbyt mocno, aby podkreślić smak potrawy i wydobyć jej naturalny smak.
  • Nie zmielone przyprawy można gotować razem z potrawą. Zmielone i suszone nasiona i zioła należy dodawać pod koniec przyrządzania potrawy.
  • Zioła suszone są dwukrotnie mocniejsze od świeżych, zazwyczaj wystarczy połowa ilości suszonych w stosunku do świeżych.
  • Niektóre zioła suszone (kminek, anyż, kolendra, kozieradka) można przed użyciem podgrzać na suchej patelni, aby wzmocnić ich aromat. Również ich rozdrabnianie w moździerzu powoduje wzmocnienie ich aromatu.
  • Rozdrabnianie ziół i przypraw – bezpośrednio przed ich użyciem
  • Do rozdrabniania używać: do pieprzu – młynek, do gałki muszkatołowej – tarkę, do kminku, anyżu, jałowca, sezamu i innych – moździerz.

Przyprawy łagodne to

  • natka pietruszki i słodka papryka.

Średnie to

  • oregano,
  • majeranek,
  • szczypiorek,
  • bazylia,
  • lubczyk,
  • trybula,
  • koperek,
  • ogórecznik (Używa się ich dla uzyskania smaku i zapachu potrawy),
  • gałka muszkatołowa,
  • cynamon,
  • wanilia,
  • mięta,
  • pieprz różowy,
  • kardamon,
  • ziele angielskie,
  • sezam.

Używane w odpowiednich, średnich lub małych ilościach mogą złagodzić kwaśny lub gorzki smak niektórych potraw.

Przyprawy silne to
  • pieprz cayenne,
  • goździki,
  • czosnek,
  • gorczyca,
  • imbir,
  • chili kruszone lub mielone,
  • pieprz czarny i biały,
  • chrzan,
  • mielona ostra papryka (należy używać ich w niewielkich ilościach, bo mogą przytłumić całkowicie oryginalny smak potrawy).

Przyprawy i zioła to bardzo ważne uzupełnienie każdej kuchni na świecie.

Można łączyć i mieszać łagodne zioła i przyprawy, ale nie należy ich mieszać z silnymi.
Przyprawiać potrawy tak, aby podkreślić i wydobyć ich smak, ale nie zabić ich naturalnego smaku.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x