Przyprawy i zioła
Co powinieneś wiedzieć o ziołach i przyprawach
Przyprawy i zioła nadają smak i aromat potrawom. Ułatwiają także trawienia, pobudzają apetyt, są regulatorami i wzmacniają organizm. Dobrane odpowiednio do smaku potrawy pobudzają wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając przyswajanie pokarmów. Powinny one być zsynchronizowane ze smakiem potrawy, powinno go poprawiać i uszlachetniać. Są one źródłem składników mineralnych, witamin i innych, ważnych dla organizmu składników.
- Łagodne przyprawy i zioła można ze sobą mieszać, ale trzeba uważać, aby nie stłumić ich smaku silniejszymi.
- Nie przyprawiać potraw zbyt mocno, aby podkreślić smak potrawy i wydobyć jej naturalny smak.
- Nie zmielone przyprawy można gotować razem z potrawą. Zmielone i suszone nasiona i zioła należy dodawać pod koniec przyrządzania potrawy.
- Zioła suszone są dwukrotnie mocniejsze od świeżych, zazwyczaj wystarczy połowa ilości suszonych w stosunku do świeżych.
- Niektóre zioła suszone (kminek, anyż, kolendra, kozieradka) można przed użyciem podgrzać na suchej patelni, aby wzmocnić ich aromat. Również ich rozdrabnianie w moździerzu powoduje wzmocnienie ich aromatu.
- Rozdrabnianie ziół i przypraw – bezpośrednio przed ich użyciem
- Do rozdrabniania używać: do pieprzu – młynek, do gałki muszkatołowej – tarkę, do kminku, anyżu, jałowca, sezamu i innych – moździerz.
Przyprawy łagodne to
- natka pietruszki i słodka papryka.
Średnie to
- oregano,
- majeranek,
- szczypiorek,
- bazylia,
- lubczyk,
- trybula,
- koperek,
- ogórecznik (Używa się ich dla uzyskania smaku i zapachu potrawy),
- gałka muszkatołowa,
- cynamon,
- wanilia,
- mięta,
- pieprz różowy,
- kardamon,
- ziele angielskie,
- sezam.
Używane w odpowiednich, średnich lub małych ilościach mogą złagodzić kwaśny lub gorzki smak niektórych potraw.
Przyprawy silne to
- pieprz cayenne,
- goździki,
- czosnek,
- gorczyca,
- imbir,
- chili kruszone lub mielone,
- pieprz czarny i biały,
- chrzan,
- mielona ostra papryka (należy używać ich w niewielkich ilościach, bo mogą przytłumić całkowicie oryginalny smak potrawy).
Przyprawy i zioła to bardzo ważne uzupełnienie każdej kuchni na świecie.
Można łączyć i mieszać łagodne zioła i przyprawy, ale nie należy ich mieszać z silnymi.
Przyprawiać potrawy tak, aby podkreślić i wydobyć ich smak, ale nie zabić ich naturalnego smaku.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]