Dania główneKolacjaPRZEPISYPrzystawki

Pstrąg smażony

Pstrąg smażony.

Pstrąg, to słodkowodna ryba z gatunku łososiowatych. Obejmuje wiele gatunków, zamieszkuje w sposób naturalny półkulę północną. Ryby te mają oliwkowo-brunatny grzbiet, złociste boki z czarnymi plamkami i srebrzysty brzuch. Żyją w zimnych, przejrzystych strumieniach, a szczególnie w górnych ich odcinkach, oraz w jeziorach Europy, Ameryki Północnej i Azji. Hodowany jest również w Australii, gdzie często wypiera autonomiczne gatunki ryb.  


W Polsce występują takie odmiany pstrąga: 

  • pstrąg tęczowy – (Oncorhynchus mykiss) – gatunek obejmujący formę wędrowną (katadromiczną) i słodkowodną, 
  • pstrąg źródlany – (Salvelinus fontinalis) – gatunek słodkowodny, 
  • ­pstrąg potokowy – (Salmo trutta m. fario) – słodkowodna odmiana troci atlantyckiej ,

Pstrąg tęczowy jest gatunkiem najbardziej udomowionym przez człowieka i najczęściej hodowanym w celach konsumpcyjnych. Najwięcej hodowli tych ryb zlokalizowane jest na północy Polski, na Pomorzu. 


Składniki:

  • 4 pstrągi,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka masła,
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

  1. Sprawione, umyte i osuszone pstrągi skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, oprószyć pieprzem, usmażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu (po około 6 minut z każdej strony).
  2. Dodać masło i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu lub wstawić na 4 minuty do nagrzanego piekarnika.
ryby-skrzynka
Świeże ryby na targu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x