Dania głównePRZEPISYPrzystawki

Pstrągi z wody

Pstrągi z wody

Pstrąg, to słodkowodna ryba z gatunku łososiowatych. Obejmuje wiele gatunków, zamieszkuje w sposób naturalny półkulę północną. Ryby te mają oliwkowo-brunatny grzbiet, złociste boki z czarnymi plamkami i srebrzysty brzuch. Żyją w zimnych, przejrzystych strumieniach, a szczególnie w górnych ich odcinkach, oraz w jeziorach Europy, Ameryki Północnej i Azji. Hodowany jest również w Australii, gdzie często wypiera autonomiczne gatunki ryb.  


Składniki:

  • 1 kg pstrągów,
  • wywar,
  • 4 dag masła,
  • sól,
  • 3 jaja (ugotowane na twardo),
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,
  • zielenina,


Przygotowanie:

  1. Pstrągi zabić, sprawić, wpierw starannie opłukać w kilku wodach.
  2. Następnie z oczyszczonych warzyw i wody ugotować wywar („Dorsz z wody”).
  3. Gdy warzywa są miękkie, wywar ostudzić, osolić, wlać do wanienki do gotowania ryb.
  4. Oczyszczone pstrągi ułożyć na wkładzie, wstawić do gorącego wywaru.
  5. Gotować następnie na brzegu płyty (lub na małym ogniu) powoli przez około 15 minut.
  6. Gdy pstrągi z wody są miękkie, wyjąć, wyłożyć na środek półmiska, ułożyć rzędem ukośnie „łebkami” w jedną stronę (pstrągi są małe, na 1 kg wchodzi kilka ryb), do pyszczków włożyć gałązki zielonej pietruszki, polać stopionym masłem.
  7. Obok pstrągów ułożyć jaja siekane, przybrać gałązkami zielonej pietruszki i ćwiartkami cytryny.
  8. Można również położyć obok gotowane drążone kulki z ziemniaków skropione masłem lub innym tłuszczem i posypane siekaną zieloną pietruszką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x