Ptysie z bitą śmietaną
«Ptysie z bitą śmietaną»
więc dziś pieczemy je wspólnie z dzieciakami. Upiekłam ciastka z parzonego ciasta – następnie dzieciaki napełniały je bitą śmietaną. Ale pychota!
Składniki:
ciasto:
nadzienie:
- 1/3 litra śmietanki słodkiej 30% do ubicia,
- cukier – puder,
- wanilia do smaku,
- tłuszcz do smarowania formy,
Przygotowanie:
- Zagotować wodę z tłuszczem, również ze szczyptą soli.
- Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, najpierw odsunąć na bok, ucierać szybko, starannie rozbijając grudki mąki, wybijając ciasto łyżką drewnianą na wolnym ogniu, aż będzie gładkie, lśniące i dostatecznie wysmażone.
- Odstawić na bok płyty, trochę schłodzić, ciągle ucierając dodać kolejne jaja.
- Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać, aby ciasto było odpowiednio gęste. Wyrabiać ciasto łyżką do zupełnego wystudzenia.
- Posmarować blachę.
- Ciasto nakładać łyżką lub szprycą, wyciskać w odstępach 4 cm płaskie kule o wielkości małego jabłka, można również układać podłużne ciastka tzw. „eklerki”.
- Piec 25 – 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, najlepiej z włączonym też termoobiegiem.
- Przez pierwsze 10 minut nie otwierać drzwiczek piekarnika, bo ptysie opadną.
- Gdy ptysie wyrosną i lekko się zrumienią, zmniejszyć temperaturę.
- Wyjmować, gdy są twarde, suche i lekko zrumienione.
Schłodzoną śmietankę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać do smaku cukier – puder i wanilię i wanilię.
- Upieczone, ostudzone ptysie przekroić ostrym nożem, zdjąć „wierzchy”.
- Napełnić ptysie bitą śmietaną, przykryć i oprószyć z wierzchu cukrem – pudrem z wanilią.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]