Ciasto potrawyDesery i napojeWypiekaneWyroby cukiernicze

Ptysie z bitą śmietaną

«Ptysie z bitą śmietaną»

więc dziś pieczemy je wspólnie z dzieciakami. Upiekłam ciastka z parzonego ciasta – następnie dzieciaki napełniały je bitą śmietaną. Ale pychota!


Składniki:

ciasto:

  • 18 dkg mąki,
  • sól,
  • 8 dkg masła lub margaryny,
  • ¼ litra wody,
  • 4 – 5 jajek,

nadzienie:

  • 1/3 litra śmietanki słodkiej 30% do ubicia,
  • cukier – puder,
  • wanilia do smaku,
  • tłuszcz do smarowania formy,

Przygotowanie:

  1. Zagotować wodę z tłuszczem, również ze szczyptą soli.
  2. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, najpierw odsunąć na bok, ucierać szybko, starannie rozbijając grudki mąki, wybijając ciasto łyżką drewnianą na wolnym ogniu, aż będzie gładkie, lśniące i dostatecznie wysmażone.
  3. Odstawić na bok płyty, trochę schłodzić, ciągle ucierając dodać kolejne jaja.
  4. Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać, aby ciasto było odpowiednio gęste. Wyrabiać ciasto łyżką do zupełnego wystudzenia.
  5. Posmarować blachę.
  6. Ciasto nakładać łyżką lub szprycą, wyciskać w odstępach 4 cm płaskie kule o wielkości małego jabłka, można również układać podłużne ciastka tzw. „eklerki”.
  7. Piec 25 – 30 minut w bardzo gorącym piekarniku, najlepiej z włączonym też termoobiegiem.
  8. Przez pierwsze 10 minut nie otwierać drzwiczek piekarnika, bo ptysie opadną.
  9. Gdy ptysie wyrosną i lekko się zrumienią, zmniejszyć temperaturę.
  10. Wyjmować, gdy są twarde, suche i lekko zrumienione.

Schłodzoną śmietankę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać do smaku cukier – puder i wanilię i wanilię.

  1. Upieczone, ostudzone ptysie przekroić ostrym nożem, zdjąć „wierzchy”.
  2. Napełnić ptysie bitą śmietaną, przykryć i oprószyć z wierzchu cukrem – pudrem z wanilią.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x