Dania głównePRZEPISY

Pyzy ziemniaczane

Pyzy ziemniaczane – proste staropolskie danie. Dzisiaj przedstawiamy przepis jak je przygotować.  Pyzy ziemniaczane robi się tak.


Składniki:

  • 2 kg młodych ziemniaków lub
  • 2 ¾ kg ziemniaków późnych,
  • 10 dkg słoniny,
  • 5 dkg cebuli,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki oczyścić.
  2. Z ziemniaków wczesnych ugotować około 40 dkg, z późnych około 90 dkg ostudzić oraz zemleć.
  3. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć w czystej ściereczce.
  4. Pozostały sok zlać ostrożnie, a osadzoną na dnie mączkę dodać do miazgi.
  5. Ziemniaki ugotowane, oraz utarte połączyć razem, posolić, wymieszać na jednolitą masę.
  6. Rękami zwilżonymi w wodzie formować nieduże kulki jednakowej wielkości.
  7. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie, póki nie będą w swym przekroju jednolicie przejrzyste.
  8. Odsączyć z wody, polać słoniną przesmażoną z drobno pokrojoną cebulą.
  9. Wydawać świeże i gorące.
  10. Pyzy podawać jako danie jarskie z zasmażaną kapustą, sałatkami lub surówkami, albo jako dodatek do mięs duszonych w sosach.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x