PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWypiekane

Quiche (kisz) z kapustą i sosem paprykowym

Quiche (kisz) – jest zupełnie inną potrawą niż tarta. To doskonała potrawa z wytrawnym nadzieniem warzywnym, z dodatkiem sosu. Nadaje się doskonale na wykwintną kolację, to część doskonałej kuchni francuskiej. 
Czas: 40 minut, 1 porcja = 590 kcal, Składniki  ⁄  około 12 sztuk

Skład­niki:

  • ¼ kg mąki,
  • 125 g ma­sła,
  • ½ ły­żeczki soli,
  • ½ kg ka­pu­sty ki­szo­nej,
  • 10 dag wę­dzo­nego boczku,
  • 3 łyżki oleju,
  • 4 jaja,
  • ¼ l śmie­tany,
  • 10 dag star­tego emen­ta­lera,
  • sól, pieprz,
  • pa­pryka w proszku,
  • tłuszcz,
  • 20 dag czer­wo­nej pa­pryki,
  • 1 ce­bula,
  • 1 zą­bek czosnku,
  • ⅛ l bu­lionu wo­ło­wego,
  • ¼ l gę­stej, kwa­śnej śmie­tany

Qu­iche – Przy­go­to­wa­nie:

  1. Z mąki, zim­nego ma­sła po­kro­jo­nego na małe ka­wałki, soli i czte­rech ły­żek zim­nej wody za­gnieść cia­sto.
  2. Owi­nąć fo­lią i wsta­wić do lo­dówki na 2 go­dziny.
  3. Ka­pu­stę po­kroić drobno.
  4. Bo­czek po­kroić w pa­ski i pod­sma­żyć na łyżce oleju.
  5. Do­dać do roz­kłó­co­nych jaj wraz ze śmie­taną i se­rem, wy­mie­szać i do­pra­wić solą, pie­przem i pa­pryką.
  6. Cia­sto roz­wał­ko­wać i prze­ło­żyć do na­tłusz­czo­nej formy, na cie­ście roz­ło­żyć ka­pu­stę, za­lać masą ja­jeczną.
  7. Piec przez 30 mi­nut w tem­pe­ra­tu­rze 200°C.
  8. Sos:
  9. Umytą i oczysz­czoną pa­prykę po­kroić w kostkę, dwie łyżki odło­żyć do de­ko­ra­cji.
  10. Ce­bulę i czo­snek oczy­ścić, po­sie­kać i z pa­pryką pod­du­sić na dwóch łyż­kach oleju, wlać bu­lion, go­to­wać 15 mi­nut i zmik­so­wać, do­dać śmie­tanę, do­pra­wić.



Sos po­da­wać do qu­iche’a.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x