Desery i napojeKolacjaŚniadanie

Racuszki drożdżowe

Racuszki drożdżowe – 

oczywiście można je usmażyć jako danie obiadowe, mogą być przekąską popołudniową, nadają się na wiele okazji. Smaczne, pożywne, lubiane także przez naszych milusińskich. Zatem racuszki drożdżowe, a może też jabłkowe, czy z dyni. To faktycznie mówi wszystko. 🙂


Składniki:

  • ¼ kg mąki,
  • 1 ½ dag drożdży,
  • 5 dag tłuszczu do ciasta,
  • 8 – 10 dag tłuszczu do smażenia,
  • ¼ l mleka,
  • 2 jaja,
  • 5 dag cukru,
  • smażony sok owocowy do polania,

Przygotowanie:

  1. Mąkę wpierw przesiać, drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i ½ łyżeczką mleka, wlać do mąki,
    1. później dodać utarte z cukrem jaja,
    2. resztę mleka, na koniec stopiony tłuszcz,
    3. wybić dobrze łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość śmietany).
  2. Pozostawić do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką, kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.
  4. Podawać ciepłe z cukrem, smażone sokiem owocowym lub konfiturą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x