Dania głównePRZEPISY

Risotto z nerek cielęcych (z cynaderek)

Risotto z nerek cielęcych (rizotto) z  cynaderek

Składniki:

  • 30 dag ryżu,
  • 30 dag nerek cielęcych,
  • 10 dag pieczarek lub 20 dag świeżych grzybów,
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 4 dag sera parmezanu lub tylżyckiego,
  • 1 żółtko,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Nerki opłukać, obrać z nadmiaru tłuszczu, przekroić wzdłuż, wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie.
  2. Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
  3. Nerki wyjąć z wody, pokroić w kostkę, włożyć do rondla, dodać cebulę z tłuszczem.
  4. Wlać ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, w połowie duszenia dodać pieczarki – opłukane, obrane ze skórki i pokrojone w plasterki.
  5. Dusić razem, pod koniec osolić.
  6. Ryż ugotować na sypko, wyłożyć na miskę, wymieszać z nerkami i pieczarkami, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Risotto z nerek ułożyć na półmisku do zapiekania, zalać gęstą, osoloną śmietaną (30%) zmieszaną z żółtkami, z wierzchu posypać tartym serem.
  8. Wstawić do gorącego piekarnika na ½ godziny.
  9. Gdy ser lekko się zrumieni, wyjąć. Podawać na tym samym półmisku.

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x