Rodzaje ciast
Rodzaje ciast.
Ciasta można bowiem podzielić na pięć podstawowych grup, a mianowicie: na ciasta kruche, biszkoptowe, parzone drożdżowe i francuskie. Technika przygotowania każdego rodzaju ciasta jest inna, ale czynności wstępne są jednakowe.
Szukaj w GOOGLE
Rodzaje ciast .
Ważne jest jednak zachowanie przy sporządzaniu ciasta właściwych proporcji. Jeżeli ilość płynu w stosunku do suchych składników będzie za mała, to w czasie pieczenia nie nastąpi zaś dostateczne sklejenie skrobi w mące i ciasto nie nabierze zatem zdolności pęcznienia.
Wypiek taki łatwo się kruszy i czerstwieje. Jeśli natomiast użyje się zbyt dużej ilości płynu, wówczas jego część nie zostanie wchłonięta przez składniki suche, wskutek czego ciasto będzie bardzo wilgotne i utworzy się zakalec.
W celu dokładnego połączenia wszystkich składników najpierw należy ciasto także dokładnie wyrobić. Właściwe wyrobienie ciasta ma decydujące znaczenie dla dalszego przebiegu procesu jego przetwarzania i uzyskania odpowiedniej jakości wyrobów cukierniczych. Przez wyrabianie ciasta substancje białkowe mąki pęcznieją i później trwale absorbują płyny, wskutek czego staje się ono spoiste i ciągliwe.
Zależnie od konsystencji otrzymuje się ciasto:
- rzadkie, oznaczające się stosunkowo dużą wilgotnością, z którego wypieka się wafle, ciastka deserowe, półfabrykaty do tortów itp.;
- miękkie, służące do wyrobu słodkich herbatników, pierników, sucharków,
- elastyczne o gęstej konsystencji, z którego wyrabia się obwarzanki, twarde herbatniki itp.
Rodzaje ciast – przepisy na ciasta
Po pierwsze – Ciasta kruche.
- Kruche ciastka polskie,
- Ciastka półkruche z orzechami włoskimi lub z makiem,
- Ciasto kruche,
- Ciasto półkruche,
- Rolada z ciasta kruchego z masą orzechową,
- Kruche ciastka z marmoladą,
- Kruche ciastka z masą czekoladową lub kawową,
- Ciastka półkruche z masą czekoladową,
- Kruche ciastka – słoneczka,
- Ciastka półkruche wyciskane przez maszynkę,
- Półkruche babeczki z bitą śmietanką i owocami,
- Precelki krucho-drożdżowe,
- Precelki krucho drożdżowe I,
- Kapuśniaczki krucho-drożdżowe,
- Pasztet w kruchym cieście,
- Paszteciki półkruche z mięsem lub kiełbasą,
- Kruche babeczki z mózgiem,
- Strucla z makiem krucho-drożdżowa,
- Mazurek kruchy z kajmakiem waniliowym czekoladowym kawowym,
- Makowiec w krucho – drożdżowym cieście,
- Placek krucho drożdżowy ze śliwkami lub morelami,
- Paluszki krucho drożdżowe,
- Rogaliki krucho drożdżowe z masą orzechową,
- Ciasto półkruche,
- Tort półkruchy z kajmakiem czekoladowym lub kawowym,
- Tort półkruchy z masą z surowej piany z owocami,
- Półkruchy placek zapiekany z pianą,
- Rolada z ciasta kruchego z masą orzechową,
- Sernik na półkruchym spodzie,
- Placek półkruchy z jabłkami,
- Kruche gwiazdki,
- Kruche rogaliki,
Po drugie – Ciasta biszkoptowe.
- Biszkopt pijak,
- Omlet biszkoptowy,
- Makowiec z jabłkami, z biszkoptem,
- Ciasto biszkoptowe,
- Biszkopt z kaszki manny,
- Biszkopt szybki,
- Biszkopciki wyciskane,
- Tort pomarańczowy z biszkopcikami,
- Biszkopciki,
- Tort z biszkopcików z masą kawową,
- Tort biszkoptowy oszczędny,
- Tort biszkoptowy z masą migdałową lub orzechową,
- Krajanka biszkoptowa z rodzynkami,
- Rolada biszkoptowa z marmoladą lub z masą orzechową,
- Krajanka biszkoptowa z rodzynkami,
- Keks biszkoptowy,
- Biszkopt z surowymi owocami i bitą śmietaną,
- Placek biszkoptowy,
- Biszkopt piaskowy,
- Tort piaskowy,
Po trzecie – Ciasta drożdżowe.
- Precelki krucho-drożdżowe,
- Precelki krucho drożdżowe I,
- Ciasto drożdżowe świąteczne,
- Kapuśniaczki krucho-drożdżowe,
- Ciasto teściowej (drożdżowe),
- Strucla z makiem krucho-drożdżowa,
- Makowiec w krucho – drożdżowym cieście,
- Kapusta: Kulebiak z ciasta drożdżowego,
- Racuszki drożdżowe,
- Przekładaniec drożdżowy (pakowaniec),
- Placek krucho drożdżowy ze śliwkami lub morelami,
- Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z masą makową lub marmoladą,
- Pierogi ruskie pieczone drożdżowe,
- Paluszki krucho drożdżowe,
- Paluszki drożdżowe z kminkiem,
- Rogaliki drożdżowe z marmoladą lub masą makową,
- Rogaliki krucho drożdżowe z masą orzechową,
- Buchty drożdżowe,
- Pieróg drożdżowy z mięsem i kapustą,
- Pieróg drożdżowy z mięsem,
- Ciasto drożdżowe z owocami Marysi,
- Babka drożdżowa,
- Placek drożdżowy z kruszonką,
- Mazurek z ciasta drożdżowego,
- Chleb wiejski na drożdżach,
- Paszteciki drożdżowe pieczone z nadzieniem z mięsa, szynki lub parówek,
- Strucla drożdżowa z makiem II makownik,
- Strucla drożdżowa z makiem I Makownik,
- Placek drożdżowy z makiem lub z marmoladą z kruszonką,
- Placek drożdżowy z owocami,
- Babka drożdżowa w wodzie rosnąca,
- Bułeczki drożdżowe słodkie, strucla z makiem.,
- Chleb pytlowy na drożdżach,
- Rogaliki drożdżowe bez cukru,
- Mazurek krucho-drożdżowy,
- Mazurek cygański,
- Gruzińska potrawa – Chaczapuri z rejonu Adżarii,
- Jajeczniki bułki jajeczne,
- Chleb na zakwasie,
- Pączki karnawałowe,
- Pączki angielskie (oponki),
- Chlebek z nadzieniem,
- Pączki babuni,
- Bułeczki maślane,
- Sucharki,
- Bułka słodka,
- Strucla,
- Pizza klasyczna,
Po czwarte – Ciasta drożdżowe parzone.
Na koniec – Ciasta francuskie.
- Ciasto francuskie pieczenie,
- Ciastka półfrancuskie śmietankowe z jabłkami,
- Ciasto półfrancuskie,
- Ciastka półfrancuskie serowe z masą owocową,
- Ciastka francuskie z masą owocową,
- Paszteciki z mózgiem z ciasta półfrancuskiego,
- Napoleonki – francuskie ciasto z kremem,
- Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z masą makową lub marmoladą,
- Paszteciki francuskie z grzybami,
- Rogaliki półfrancuskie śmietankowe z masą orzechową i różą lub z marmoladą albo masą makową,
- Kluseczki francuskie,
- Kluski półfrancuskie,
- Kluski francuskie (z mąką),
- Rurki francuskie z bitą śmietaną lub pianą waniliową,