Ciasto potrawyDesery i napojeŚwiąteczne i karnawałoweWyroby cukiernicze

Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z masą makową lub marmoladą

Rogaliki półfrancuskie drożdżowe

to doskonały deser, szybko przygotowywany, dość łatwy i na pewno atrakcyjny. Zawsze je robię, kiedy spodziewam się gości. Jednym słowem to «Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z masą makową lub marmoladą».


ciasto:

Składniki:

  • 45 dag mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • 5 dag cukru,
  • 3 surowe żółtka,
  • 5 dag tłuszczu,
  • ½ l mleka,
  • 5 dag mąki do posypania,
  • 20 dag masła lub margaryny,
  • 1 jajo do smarowania ciasta,

masa makowa:

  • ¼ kg maku,
  • 3 dag masła,
  • 15 dag cukru,
  • wanilia,
  • skórka cytrynowa,
  • 1 białko,
  • olejek migdałowy,
  • 5 dag cukru–pudru do posypania,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić masę makową według przepisu (Masa makowa I).
  2. Mąkę wpierw przesiać do miski, mleko zagrzać w garnuszku, z drożdży, cukru, 15 dag mąki i mleka zarobić rozczyn. Powinien być tak gęsty jak dobra śmietana.
  3. Gdy wyrośnie, wyłożyć do mąki, dodać też rozmącone z resztą mleka żółtka, szczyptę soli, starannie zagnieść.
    1. Wyrobić ciasto, na koniec dodając stopiony tłuszcz.
    2. Przykryte ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia, następnie wyłożyć na stolnicę, wywałkować w formie koła, nałożyć na środek 20 dag masła (nie twardego), rozsmarować nożem, tak aby można było złożyć w kopertę jak ciasto francuskie.
    3. Założyć ciasto w kopertę, wreszcie wałkować w prostokąt i złożyć w 3 części w książkę.
    4. Powtórzyć to cztery razy. Ostatnim razem, na koniec, wywałkować ciasto w formie prostokąta na grubość ½ cm, kroić na pasy o szerokości 10 cm, przeciąć po przekątnej na trójkąty.
  4. Formować rożki (Rogaliki krucho–drożdżowe z masą orzechową).
  5. Ułożyć na blasze w pewnych odstępach, pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby urosły.
  6. Gdy wyrosną posmarować rozmąconym jajem.
  7. Wstawić do gorącego piekarnika, piec na złoty kolor 15 – 20 minut, wyjąć, wyłożyć, gorące oprószyć cukrem z wanilią.
  8. Smaczne będą rogaliki półfrancuskie drożdżowe polukrowane lukrem rumowym (lukry gotowane).

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x