Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z masą makową lub marmoladą
Rogaliki półfrancuskie drożdżowe
to doskonały deser, szybko przygotowywany, dość łatwy i na pewno atrakcyjny. Zawsze je robię, kiedy spodziewam się gości. Jednym słowem to «Rogaliki półfrancuskie drożdżowe z masą makową lub marmoladą».
ciasto:
Składniki:
- 45 dag mąki,
- 3 dag drożdży,
- 5 dag cukru,
- 3 surowe żółtka,
- 5 dag tłuszczu,
- ½ l mleka,
- 5 dag mąki do posypania,
- 20 dag masła lub margaryny,
- 1 jajo do smarowania ciasta,
masa makowa:
- ¼ kg maku,
- 3 dag masła,
- 15 dag cukru,
- wanilia,
- skórka cytrynowa,
- 1 białko,
- olejek migdałowy,
- 5 dag cukru–pudru do posypania,
Przygotowanie:
- Przyrządzić masę makową według przepisu (Masa makowa I).
- Mąkę wpierw przesiać do miski, mleko zagrzać w garnuszku, z drożdży, cukru, 15 dag mąki i mleka zarobić rozczyn. Powinien być tak gęsty jak dobra śmietana.
- Gdy wyrośnie, wyłożyć do mąki, dodać też rozmącone z resztą mleka żółtka, szczyptę soli, starannie zagnieść.
- Wyrobić ciasto, na koniec dodając stopiony tłuszcz.
- Przykryte ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia, następnie wyłożyć na stolnicę, wywałkować w formie koła, nałożyć na środek 20 dag masła (nie twardego), rozsmarować nożem, tak aby można było złożyć w kopertę jak ciasto francuskie.
- Założyć ciasto w kopertę, wreszcie wałkować w prostokąt i złożyć w 3 części w książkę.
- Powtórzyć to cztery razy. Ostatnim razem, na koniec, wywałkować ciasto w formie prostokąta na grubość ½ cm, kroić na pasy o szerokości 10 cm, przeciąć po przekątnej na trójkąty.
- Formować rożki (Rogaliki krucho–drożdżowe z masą orzechową).
- Ułożyć na blasze w pewnych odstępach, pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby urosły.
- Gdy wyrosną posmarować rozmąconym jajem.
- Wstawić do gorącego piekarnika, piec na złoty kolor 15 – 20 minut, wyjąć, wyłożyć, gorące oprószyć cukrem z wanilią.
- Smaczne będą rogaliki półfrancuskie drożdżowe polukrowane lukrem rumowym (lukry gotowane).
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]