Ciasto potrawyDesery i napojeŚwiąteczne i karnawałoweWyroby cukiernicze

Rolada biszkoptowa z marmoladą lub z masą orzechową

Rolada Biszkoptowa Z marmoladą Lub z Masą Orzechową


Składniki:

  • 5 żółtek,
  • 15 dag cukru-pudru,
  • 7 białek (piana),
  • 10 dag mąki,
  • 20 dag marmolady,
  • 1 łyżka octu (6%),
  • papier pergaminowy do wyłożenia formy,
  • 2 dag masła do smarowania formy,
  • 3 dag cukru-pudru do posypania,
  • wanilia,

Przygotowanie:

  1. Dno szerokiej blachy o niskich brzegach wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę dodając ocet.
  3. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać przesianą mąkę, wanilię, lekko wymieszać wszystkie składniki.
  4. Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać na grubość 1 ½ cm.
  5. Wstawić do średnio gorącego piekarnika, piec około 15 minut, gdy się lekko zrumieni, wyjąć.
  6. Ciasto po upieczeniu powinno być miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się.
  7. Zsunąć z blachy na stolnicę, odjąć papier, ciepły biszkopt smarować dosyć rzadką marmoladą lub masą orzechową, zwinąć ciasno w rulon, zwinąć w serwetę.
  8. Gdy rolada biszkoptowa z marmoladą ostygnie, pokroić ją w skośne plastry grubości 1 cm, oprószyć cukrem z wanilią.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x