Rolada biszkoptowa z marmoladą lub z masą orzechową
Rolada Biszkoptowa Z marmoladą Lub z Masą Orzechową
Składniki:
- 5 żółtek,
- 15 dag cukru-pudru,
- 7 białek (piana),
- 10 dag mąki,
- 20 dag marmolady,
- 1 łyżka octu (6%),
- papier pergaminowy do wyłożenia formy,
- 2 dag masła do smarowania formy,
- 3 dag cukru-pudru do posypania,
- wanilia,
Przygotowanie:
- Dno szerokiej blachy o niskich brzegach wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem.
- Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę dodając ocet.
- Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać przesianą mąkę, wanilię, lekko wymieszać wszystkie składniki.
- Wyłożyć ciasto do formy, wyrównać na grubość 1 ½ cm.
- Wstawić do średnio gorącego piekarnika, piec około 15 minut, gdy się lekko zrumieni, wyjąć.
- Ciasto po upieczeniu powinno być miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się.
- Zsunąć z blachy na stolnicę, odjąć papier, ciepły biszkopt smarować dosyć rzadką marmoladą lub masą orzechową, zwinąć ciasno w rulon, zwinąć w serwetę.
- Gdy rolada biszkoptowa z marmoladą ostygnie, pokroić ją w skośne plastry grubości 1 cm, oprószyć cukrem z wanilią.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]