Ciasto potrawyPRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Rolada orzechowa z masą czekoladową lub kawową

Rolada orzechowa z masą czekoladową lub kawową


Składniki:

ciasto:

  • 5 żółtek,
  • 15 dag cukru-pudru,
  • 7 białek (piana)
  • 5 dag mąk,
  • 5 dag orzechów włoskich,
  • 1 łyżka octu (6%),

masa czekoladowa:

  • 15 dag masła,
  • 3 dag kakao,
  • 6 łyżek mlek,
  • 12 dag cukru,
  • 2 jaj,
  • wanilii,
  • 1 – 2 łyżki spirytusu,

polewa czekoladowa:

  • 8 dag czekolady,
  • 4 dag masła,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto na roladę według przepisu „Rolada biszkoptowa z marmoladą”.
  2. Do ciasta dodać zmielone, zmieszane z mąką orzechy.
  3. Wyłożyć na blachę pokrytą natłuszczonym papierem do pieczenia, piec w średnio nagrzanym piekarniku, uważając, aby biszkopt był miękki i przy zwijaniu nie kruszył się.
  4. Przyrządzić masę czekoladową (Masy maślane – masa czekoladowa ).
  5. Ostudzony biszkopt posmarować polewą czekoladową:
    1. Połamaną na kawałki czekoladę i masło włożyć na małą patelenkę,
    2. skropić z wierzchu wodą lub mlekiem,
    3. włożyć do ciepłego piekarnika,
    4. gdy czekolada zmięknie,
    5. rozetrzeć z masłem i szybko smarując nożem pokryć roladę cienką warstwę.
  6. Rolada orzechowa może być polukrowana lukrem czekoladowym.
  7. Przekładając masą kawową polukrować lukrem kawowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x