PRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Rolada z ciasta kruchego z masą orzechową

Rolada z ciasta kruchego z masą orzechową


Składniki:

ciasto:

  • 20 dag mąki krupczatki,
  • 10 dag cukru pudru,
  • 2 surowe żółtka,
  • wanilia,
  • 10 dag masła,
  • 2 – 3 łyżki śmietany,

masa orzechowa:

  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 2 białka,
  • wanilia,
  • 5 dag cukru pudru,
  • ½ jaja do posmarowania,
  • 3 dag cukru pudru do posypania,

Przygotowanie:

  1. Zagnieść kruche ciasto dodając śmietanę.
  2. Ciasto powinno być wolne, aby po wywałkowaniu dało się zwijać.
  3. Przyrządzić masę:
    1. orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia migdałów,
    2. dodać wanilię,
    3. przesiany cukier puder
    4. i tyle białek, aby po dokładnym utarciu masa była gęsta.
  4. Ciasto wywałkować w formie prostokąta na grubość ¾ cm, posmarować równo masą orzechową, zwinąć ciasto jak struclę z makiem, włożyć do wąskiej foremki, z wierzchu posmarować rozmąconym jajem.
  5. Wstawić do gorącego piekarnika, piec około 40 minut.
  6. Upieczona rolada z ciasta kruchego wymaga ostatecznego dokończenia.
  7. Należy ją  wyjąć, lekko schłodzić, wyłożyć z foremki na deseczkę, z wierzchu oprószyć cukrem pudrem z wanilią.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x