Dania głównePRZEPISYZupy

Rosół z kury

Rosół z Kury.

Tradycyjnie, to właśnie rosół z kury jest najbardziej polską zupą w naszej kuchni. Typowy, przygotowuje się z całej kury, lub z połówki. Może być kura dowolnej rasy – istotne,  aby była to kura z wybiegu. Rosół jest żółty, dość tłusty o bardzo intensywnym smaku i zapachu. Można ugotować też jest rosół z kurczaka. Wielu ludzi najbardziej kocha rosół właśnie z kury, inni wolą wołowy!


Aby otrzymać dobrej jakości wywar mięsny, czyli rosół należy wybierać dobrej jakości mięso świeże, po umyciu pokrajać je na kila kawałków, włożyć je do zimnej wody i powoli podgrzewać doprowadzając do wrzenia. W zimnej wodzie następuje rozpuszczanie białka mięsa, które dzięki temu może przejść do wywaru razem z solami mineralnymi i pozostałymi składnikami mięsa, podnosząc wartość odżywczą wywaru.

Po zagotowaniu wywar należy gotować na małym ogniu pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania dodać przyprawy i opłukane warzywa. Na wywar do zup czystych, do jakich zaliczamy rosół, doskonale nadaje się drób, szczególnie kury, które nie mogą być stare, gdyż mięso z nich jest łykowate, a rosół niesmaczny.  Dodatek kawałków innego drobiu, jak np kaczki, gęsi czy indyki podnoszą smak rosołu. 


Składniki:

  • 1 kura,
  • 20 dkg włoszczyzny,
  • 1 ¾ litra wody,
  • 5 dkg cebuli,
  • 1 łyżka zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Oczyszczoną, sprawioną kurę włożyć do wrzącej, osolonej wody, gotować.
  2. Pod koniec gotowania kury dodać opłukaną i oczyszczoną włoszczyznę.
  3. Pod koniec włożyć kapustę włoską i zrumienioną cebulę.
  4. Gdy kura jest już miękka, wyjąć ją i podać.
  5. Rosół przecedzić, odtłuścić.
  6. Podawać z makaronem, ryżem, groszkiem ptysiowym, kluseczkami francuskimi lub pokrojonymi jarzynami z gotowania rosołu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x