Rosół z makaronem

Rosół z makaronem ma 148 kcal w 100g rosołu. Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne “niedzielne danie” w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo zalecany w dietach rekonwalescentów i chorych. Również stanowi idealne danie dla łagodzenia objawów “dnia następnego”. 

Składniki:

  • ½ kurczaka lub kury rosołowej, 
  • ½ kg wołowiny, 
  • ½ kg indyka, 
  • ½ kg cielęciny,
  • 1 cebula, 
  • 20 dag włoszczyzna, 
  • ziele angielskie, pieprz, sól – do smaku, 

Przygotowanie:

  1. Opłukać mięso, zalać wodą (ok. 5l), osolić, zagotować i na bardzo wolnym ogniu gotować przez około 1 – 1½ godziny. 
  2. Następnie dodać włoszczyznę, zrumienić na płycie cebulę i dodać do rosołu. 
  3. Później dodać kilka ziarenek pieprzu i angielskiego ziela. 
  4. Gotować do miękkości. 
  5. Na koniec wyjąć mięso, a rosół przecedzić. 
  6. Mięso to może stanowić osobne danie albo może stanowić wkładkę mięsną. 
  7. Podawać rosół z makaronem lub farfelkami, knedlami

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x