Rostbef po angielsku

Rostbef Po Angielsku:


Składniki:

  • 1 kg rostbefu,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 1 dag mąki,
  • sól,
  • 3 dag masła,

zaprawa z warzyw:

  • 3 dag oleju,
  • 1 dag cukru,
  • 5 dag cebuli,
  • 5 dag marchwi,
  • 5­ dag selera,
  • 5 dag pietruszki,
  • ½ liścia bobkowego,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,

Przygotowanie:


  1. Rostbef opłukać, oddzielić od kości, obrać powięzi, osączyć.
  2. Przyrządzić zaprawę z warzyw (Pieczeń po flamandzku).
  3. Mięso obłożyć warzywami w kamiennej lub emaliowanej misce i wynieść do chłodnego pomieszczenia na 24 godziny.
  4. Następnego dnia usunąć przyprawy i warzywa.
  5. Mięso uformować, w razie potrzeby owiązać ciasno sznurkiem.
  6. Oprószyć mąką, osolić, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  7. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 15 – 20 minut.
  8. W czasie pieczenia często polewać tłuszczem i piec tak, aby mięso pozostało wewnątrz różowe, a przy nakłuciu wydzielało krwawy sok.
  9. Upieczony rostbef pokroić prostopadle do włókien na cienkie plastry, ułożyć je w kolejności krojenia na rozgrzanym, podłużnym półmisku i polać sosem z pieczenia.
  10. Rostbef po angielsku podawać z ziemniakami purée lub z frytkami, z garniturem z jarzyn i sałatą.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x