Desery i napojePRZEPISYPrzetwory domowe

Róża cukrowa akacja

Róża Cukrowa (Akacja)

przepis staropolski


Składniki:

  • 1 szklanka silnie ubitych płatków,
  • 2 szklanki cukru,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

Masa marcepanowa z różą
Róża cukrowa.
  1. Kwiat dobrze rozwiniętej róży ująć za płatki lewą ręką i ostrożnie zdjąć kielich wraz z żółtymi pręcikami.
  2. Resztki pozostałych pręcików usunąć i nożyczkami obciąć żółte, twarde i gorzkawe końce płatków.
  3. Zmierzyć ilość obranych kwiatów, ugniatając je silnie, odmierzyć cukier szklanką.
  4. Płatki róży zalać wrzątkiem, po chwili odcedzić, odcisnąć.
  5. W kamiennej misce albo w makutrze ucierać różę z cukrem, biorąc po trochu jednego i drugiego składnika, odkładać utartą miazgę na talerz.
  6. Gdy wszystkie płatki róży zostaną roztarte, złożyć je do miski, dodać soku z cytryny lub sproszkowanego kwasku cytrynowego do smaku i dla przywrócenia koloru.
  7. Ucierać dla dobrego wymieszania z kwaskiem.
  8. Miazgę włożyć do przygotowanych wymytych, wyparzonych słoiczków i zawekować.

Podobnie można konserwować kwiat akacji, odcinając nożyczkami kielich każdego kwiatka.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x