Ciasto potrawyŚwiąteczne i karnawałoweWyroby cukiernicze

Rurki francuskie z bitą śmietaną lub pianą waniliową

Rurki francuskie z bitą śmietaną.

Z ciasta francuskiego można przyrządzić faktycznie fajne ciastka. Ładne i smaczne, jakkolwiek gdy nie dysponujemy formami do pieczenia rurek, możemy ostateczne kupić gotowe w cukierni i napełnić je kremem.


Składniki:

ciasto podstawowe (kluskowe):

  • 20 dag mąki,
  • ½ jaja,
  • woda,
  • ½ łyżki octu (6%),

ciasto maślane:

masa z piany zaparzanej:

  • 3 białka,
  • 25 dag cukru,
  • ⅛ l wody,
  • wanilia,

masa z bitej śmietany:

  • ⅓ l śmietanki (30%),
  • 8 – 10 dag cukru – pudru,
  • ⅓ laski wanilii,
  • 1½ dag żelatyny,

Rurki francuskie z bitą śmietaną – przygotowanie:

  1. Przyrządzić wpierw ciasto francuskie.
  2. Ciasto najpierw wałkować na grubość ½ cm, kroić w pasy o długości 20 cm, szerokości 2 cm.
  3. Następnie paskami ciasta owijać spiralnie specjalne foremki „rurki” w ten sposób, aby paski zachodziły na siebie nieco jeden na drugi.
  4. Koniec ciasta zaś przylepić mocno do foremki i zagiąć pod spód.
  5. Foremki ułożyć na blasze, wynieść do zimnego miejsca, ale najlepiej do zamrażarki.
  6. Z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem, posypać grubym cukrem–kryształem.
  7. Można cukier zmieszać z siekanymi migdałami (5 dkg).
  8. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec na jasnozłoty kolor około 20 minut.
  9. Upieczone rurki zdejmować z foremek przytrzymując szerszy koniec foremki ręką owiniętą ściereczką, lub rzecz jasna, w rękawicy kuchennej, drugą ręką szybko zsuwać ciasto na stolnicę.
  10. Ubić śmietankę, następnie włożyć ją do szprycy, albo do „rożka” cukierniczego.
  11. Na koniec rurki napełniać z dwóch stron bitą śmietanką.
  12. Rurki można również nadziewać pianką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x