Rurki francuskie z bitą śmietaną lub pianą waniliową
Rurki francuskie z bitą śmietaną.
Z ciasta francuskiego można przyrządzić faktycznie fajne ciastka. Ładne i smaczne, jakkolwiek gdy nie dysponujemy formami do pieczenia rurek, możemy ostateczne kupić gotowe w cukierni i napełnić je kremem.
Składniki:
ciasto podstawowe (kluskowe):
- 20 dag mąki,
- ½ jaja,
- woda,
- ½ łyżki octu (6%),
ciasto maślane:
- 30 dag masła lub margaryny,
- 10 dag mąki,
masa z piany zaparzanej:
- 3 białka,
- 25 dag cukru,
- ⅛ l wody,
- wanilia,
masa z bitej śmietany:
- ⅓ l śmietanki (30%),
- 8 – 10 dag cukru – pudru,
- ⅓ laski wanilii,
- 1½ dag żelatyny,
Rurki francuskie z bitą śmietaną – przygotowanie:
- Przyrządzić wpierw ciasto francuskie.
- Ciasto najpierw wałkować na grubość ½ cm, kroić w pasy o długości 20 cm, szerokości 2 cm.
- Następnie paskami ciasta owijać spiralnie specjalne foremki „rurki” w ten sposób, aby paski zachodziły na siebie nieco jeden na drugi.
- Koniec ciasta zaś przylepić mocno do foremki i zagiąć pod spód.
- Foremki ułożyć na blasze, wynieść do zimnego miejsca, ale najlepiej do zamrażarki.
- Z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem, posypać grubym cukrem–kryształem.
- Można cukier zmieszać z siekanymi migdałami (5 dkg).
- Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec na jasnozłoty kolor około 20 minut.
- Upieczone rurki zdejmować z foremek przytrzymując szerszy koniec foremki ręką owiniętą ściereczką, lub rzecz jasna, w rękawicy kuchennej, drugą ręką szybko zsuwać ciasto na stolnicę.
- Ubić śmietankę, następnie włożyć ją do szprycy, albo do „rożka” cukierniczego.
- Na koniec rurki napełniać z dwóch stron bitą śmietanką.
- Rurki można również nadziewać pianką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]