Ryba po grecku
Ryba po grecku.
To podawana na zimno lub na ciepło potrawa gdzie krótko mówiąc, podajemy zesmażone kawałki ryby w sosie warzywnym. Sos zwykle składa się przede wszystkim z marchewki, pietruszki, cebuli, dodatku selera, z dodatkiem sosu – koncentratu pomidorowego doprawiony do smaku solą, pieprzem i liściem laurowym. Całość powinna być uduszona dla uzyskania konsystencji i smaku. Potrawa właściwie zbliżona smakiem do oryginalnej greckiej potrawy «ryby burdeto» (Ψάρι μπουρδέτο).
Składniki:
- 1 ½ kg ryby (mogą być filety),
- 3 duże marchewki,
- 2 pietruszki,
- por, seler,
- 3 cebule,
- ½ szklanki oleju,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka mielonej papryki,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- sok z 1 cytryny,
- cukier, sól,
Przygotowanie:
- Jarzyny najpierw oczyścić, umyć, zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w paski.
- Włożyć do dużego rondla z mocno rozgrzanym olejem, następnie podlać kilkoma łyżkami wody, dodać liście laurowe, cukier, sól i dusić na wolnym ogniu 15 minut.
- Później dodać koncentrat pomidorowy, trzy łyżki wody i gotować następne 10 minut.
- Przyprawić sokiem z cytryny i mieloną papryką.
- Rybę oczyścić, umyć, pokroić w dzwonka, włożyć do rondla z jarzynami, podlać niewielką ilością wody, dusić na wolnym ogniu do miękkości, potem przełożyć na półmisek, przykryć jarzynami, polać sosem i ostudzić.
- Ryba po grecku jest potrawą przygotowywaną dość szybko, smaczna, jednocześnie dla swoich amatorów zachowuje oryginalny klimat południa.
- Podawać na zimno z białym pieczywem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]