Dania głównePRZEPISYPrzystawki

Ryba smażona panierowana

Ryba smażona panierowana 

(dorsz, karmazyn, karp, sandacz, szczupak, leszcz)


Składniki:

  • 80 dag dorsza (odgłowiony, wypatroszony) lub 1 kg innej ryby,
  • sól,
  • 8 – 10 dag chrzanu,
  • zielenina,

panierowanie:

  • 4 dag mąki,
  • 1 jajo,
  • 8 dag tartej bułki,
  • 6 – 8 dag tłuszczu do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Dorsza oczyścić, ogolić, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować ze skórą.
  2. Filety pokroić na porcje, osolić, panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce.
  3. Kawałki ryby smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasnozłoty kolor, dosmażyć na brzegu płyty lub wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 – 15 minut.
  4. Porcje usmażonej ryby ułożyć rzędem na półmisku.
  5. Przybrać zieleniną i tartym chrzanem, osobno podawać ziemniaki i surówkę z warzyw.
  6. Z filetów można również zdjąć skórę, pokroić je na kawałki i panierować.
  7. Karpia, leszcza sprawić, odfiletować ze skórą bez ości, pokroić na porcje.
  8. Sandacza i szczupaka ogolić, sprawić, opłukać, odfiletować ze skórą, bez ości, pokroić na porcje.
  9. Ryba smażona panierowana może być zarówno daniem obiadowym, jak również smaczną przystawką. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x