Dania główneDietyPRZEPISYPrzystawki

Ryż po egipsku

Ryż po egipsku

to znakomity dodatek do różnych innych dań, nie tylko egzotycznego pochodzenia. .


Składniki:

  • ¼ kg ryżu,
  • 1 kieliszek (50 ml) oliwy,
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • sól, 
ryz-sypki
Ryż sypki.

Przygotowanie:

  1. Ryż po umyciu wysuszyć dokładnie, a następnie smażyć mieszając drewnianą łyżką, aż stanie się szklisty.
  2. Wlać do garnka ½ l wody, osolić, później osoloną wodą zalać przesmażony ryż i gotować na ostrym ogniu 3 — 4 minuty.
  3. Na koniec zmniejszyć płomień i gotować z dodatkiem przecieru pomidorowego na małym ogniu przez 25 minut na płytce, pod przykryciem.
  4. Można podawać do potraw mięsnych, ryb albo warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x