Ryż z jabłkami
Ryż z jabłkami
(kuchnia wschodnia)
Składniki:
- 30 dag ryżu,
- 2 średnie cebule,
- 2 lekko kwaskowate jabłka,
- 3 łyżki rodzynek,
- 2 łyżki migdałów,
- 10 dag pieczarek,
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekać, jabłka obrać i pokroić w kostkę.
- Rodzynki opłukać, migdały obrać z łupinek, pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć w 5 łyżkach oleju.
- Całość doprawić do smaku solą, szczyptą cukru i łyżeczką przyprawy curry.
- Ryż wsypujemy do dużego garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy, aż będzie prawie miękki.
- Po spłukaniu zimną wodą i po osączeniu ryż łączymy z usmażonymi uprzednio dodatkami, przekładamy do gorącego piekarnika, by się dobrze zagrzał.
- Ryż z jabłkami podajemy gorący, jako wykwintny dodatek do smażonych mięs.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]