Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż zapiekany z jabłkami,

z dodatkiem wanilii, to tradycyjnie podawany dzieciom podwieczorek. Podawany już przez nasze babcie i prababcie – nie stracił nic ze swoich wartości. Jak przyrządzić, jak podać?


Składniki:

  • 20 dkg ryżu,
  • 3 × tyle wody, ile wynosi objętość ryżu,
  • 2 dkg masła,
  • sól,
  • 70 dkg kwaskowych jabłek,
  • cukier do smaku,
  • wanilia,
  • 3 dkg masła do smarowania

Przygotowanie:

  1. Ryż zmierzyć, wpierw opłukać w dużej ilości zimnej wody, zalać wrzącą wodą, dodać masło, cukier, sól do smaku, zamieszać, przykryć, rozkleić na brzegu płyty.
  2. Rondel posmarować, dzięki czemu ryż nie przywrze do rondelka. 
  3. Jabłka opłukać, następnie poszatkować, przyprawić cukrem i wanilią.
  4. Ryż układać w rondelku lub formie posmarowanej tłuszczem, przekładając warstwami jabłek tak, aby ryż był na dnie i na wierzchu.
  5. Wstawić przykryty do piekarnika na 30 – 40 minut, potem po zapieczeniu wyjąć.
  6. Ryż zapiekany z jabłkami podawać wreszcie z cukrem lub z bitą śmietanką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x