DietyObiadŚniadanie

Ryż zapiekany z żółtkami

Ryż zapiekany z żółtkami


Składniki:

  • 25 dag ryżu,
  • 2 × tyle mleka, ile wynosi objętość ryżu,
  • 2 dag masła,
  • 4 jaja,
  • 10 dag cukru,
  • sól,
  • ⅛ l śmietany,
  • 2 dag skórki pomarańczowej,
  • skórka z cytryny,
  • 3 dag rodzynków,
  • 2 dag masła do smarowania formy,
  • 2 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Formę wpierw wysmarować masłem, wysypać tartą bułka.
  2. Ugotować ryż na sypko (2 × tyle mleka, ile wynosi objętość ryżu) z dodatkiem masła, jak też cukru i szczypty soli.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać też ostudzony ryż, rozetrzeć.
  4. Ubić pianę, wymieszać z ryżem, na dodatek dodać siekaną skórkę pomarańczową, startą skórkę z cytryny, rodzynki i śmietanę.
  5. Na koniec włożyć do formy i zapiec w piekarniku.
  6. Ryż zapiekany z żółtkami podawać np z sokiem owocowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x