PRZEPISYPrzystawki

Sałatka z mięsa z majonezem

Sałatka z mięsa.

Majonez dodawany do sałatki, oraz do jej dekoracji jest nieodzownym jej składnikiem. Sałatka ta może być przygotowana zawsze, kiedy na przykład pozostaną nam pewne ilości pieczonej cielęciny z obiadu. 


Składniki:

  • 30 – 40 dag pieczonej cielęciny,
  • 20 dag ziemniaków,
  • 10 dag kiszonego ogórka,
  • 1 – 2 jaja (ugotowane na twardo),
  • 10 dag jabłek,
  • ¼ l majonezu (może być garmażeryjny),
  • 10 dag groszku zielonego (konserwowy lub świeży),
  • 3 – 5 dag musztardy,
  • sól, cukier, ocet,
  • 1 łyżka siekanej, zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Jaja obrać, ziemniaki wyszorować szczotką, opłukać,
    zalać wrzącą wodą, ugotować, obrać z łupin, ostudzić.
  2. Cielęcinę pieczoną, ziemniaki, ogórek, opłukane jabłka,
    jaja pokroić w drobną kostkę, dodać groszek z puszki (lub świeży, ugotowany).
  3. Wymieszać razem dodając 3 – 4 łyżki majonezu.
  4. Przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą.
  5. Wyłożyć na szklaną salaterkę,
    oblać resztą majonezu, posypać siekaną zieloną pietruszką.
  6. Przybrać listkami sałaty lub innymi sezonowymi warzywami.
salatki-z-miesem
Sałatka z mięsem.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x