Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Schab pieczony z suszonymi śliwkami

Schab pieczony z suszonymi śliwkami


Składniki:

  • 80 dag schabu,
  • 10 ÷ 15 dag suszonych śliwek,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 1 dag mąki,
  • sól,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Schab opłukać, odrąbać kości kręgosłupa, osączyć, oprószyć solą, mąką.
  2. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  3. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszczu z osmażenia, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, posypać kminkiem, wlać 3 ÷ 4 łyżki wody.
  4. Wstawić do średnio gorącego piekarnika.
  5. Piec, często polewając sosem i stale po trochu skrapiając wodą.
  6. Ziemniaki (wielkości małych jabłuszek) cienko obrać, opłukać.
  7. Gdy schab jest na pół miękki, włożyć suszone, opłukane śliwki.
  8. Piec razem z mięsem, skrapiając sos wodą (śliwki w czasie pieczenia pęcznieją).
  9. Gdy schab jest całkowicie miękki – wyjąć. Pokroić w cienkie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku, przybrać śliwkami i zieleniną.
  10. Schab pieczony z suszonymi śliwkami polać sosem.

Podawać z ziemniakami, z czerwoną kapustą zasmażana z winem.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x