Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Schab pieczony z ziemniakami

Schab Pieczony Z Ziemniakami


Składniki:

  • 80 dag schabu,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 1 dag mąki,
  • 8 dag cebuli,
  • sól,
  • 1 dag kminku,
  • 80 dag ziemniaków,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Schab opłukać.
  2. Odrąbać kości kręgosłupa, osączyć, oprószyć solą, mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  3. Przełożyć do brytfanny, dodać tłuszczu z osmażenia, obraną, pokrojoną w krążki cebulę, posypać kminkiem, wlać 3 ÷ 4 łyżki wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika.
  4. Piec, często polewając sosem i stale po trochu skrapiając wodą.
  5. Ziemniaki (wielkości małych jabłuszek) cienko obrać, opłukać.
  6. Gdy schab jest na pół upieczony, włożyć oprószone solą ziemniaki, kłaść koło schabu i piec razem, często polewając tłuszczem.
  7. Miękki schab i upieczone, zrumienione ziemniaki wyjąć.
  8. Mięso pokroić w cienkie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku.
  9. Naokoło przybrać ziemniakami i zieleniną.
  10. Całość polać sosem z cebulą.
  11. Schab pieczony z ziemniakami podawać z kapustą kiszoną, cukrową, czerwoną zasmażaną, z surówką z kapusty kiszonej, z sałatką z czerwonej kapusty.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x