Schabowy zawijany z pieczarkami
Ażeby schab był smaczny i dobrze upieczony, powinien być upieczony cały [nie dotyczy kotletów i rolad] lub przynajmniej duża jego część… …Dobrze jest podkładać sporą ilość smalcu, który obrumieniony i przesiąknięty smakiem wieprzowiny służy, jako smaczna omasta do chleba [porada z książki kucharskiej z 1927 r.] u nas przepis na Schabowy zawijany z pieczarkami
Składniki:
- 80 dag schabu bez kości,
- 2 – 3 jaja,
- 30 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- natka pietruszki,
- bułka tarta, tłuszcz (smalec wieprzowy),
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Schab pokroić na porcje, pokroić, posypać pieprzem, rozklepać cienko kotlety.
- Umyte pieczarki obrać i pokroić, cebulę posiekać, usmażyć i doprawić.
- Rozbite kotlety posypać zieloną pietruszką, na każdy płat mięsa położyć usmażone pieczarki. Zawinąć ruloniki.
- Schabowy zawijany z pieczarkami panierować w jajku i bułce. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.
przepis Siostry Anastazji
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]