Dania główneMięso - potrawyŚwiąteczne i karnawałowe

Schabowy zawijany z pieczarkami

Ażeby schab był smaczny i dobrze upieczony, powinien być upieczony cały [nie dotyczy kotletówrolad] lub przynajmniej duża jego część… …Dobrze jest podkładać sporą ilość smalcu, który obrumieniony i przesiąknięty smakiem wieprzowiny służy, jako smaczna omasta do chleba [po­rada z książki ku­char­skiej z 1927 r.] u nas przepis na  Schabowy zawijany z pieczarkami

Skład­niki:

  • 80 dag schabu bez ko­ści, 
  • 2 – 3 jaja, 
  • 30 dag pie­cza­rek
  • 1 ce­bula, 
  • natka pietruszki, 
  • bułka tarta, tłuszcz (sma­lec wie­przowy), 
  • sól, pieprz, 

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Schab po­kroić na por­cje, po­kroić, po­sy­pać pie­przem, roz­kle­pać cienko ko­tlety. 
  2. Umyte pie­czarki obrać i po­kroić, ce­bulę po­sie­kać, usma­żyć i do­pra­wić. 
  3. Roz­bite ko­tlety po­sy­pać zie­loną pie­truszką, na każdy płat mięsa po­ło­żyć usma­żone pie­czarki. Za­wi­nąć ru­lo­niki. 
  4. Schabowy zawijany z pieczarkami pa­nie­ro­wać w jajku i bułce. Sma­żyć na sil­nie roz­grza­nym tłusz­czu po obu stro­nach na złoty ko­lor. 

prze­pis Sio­stry Ana­sta­zji


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x