Sernik na zimno
Sernik na zimno.
Ciasta serowe są nie tylko smaczne, ale zdrowe i pożywne. Sezon na nie trwa cały rok. Zależnie od naszej fantazji można je przygotowywać zarówno w wersji z owocami, czy bakaliami na słodko, jak też jako słone ciasta z powszednimi przyprawami lub z wędliną. Mogą być pieczone, albo przyrządzane na zimno. Pośród nich niewątpliwie królem jest sernik na zimno. Dowiedz się jak go przyrządzić.
Składniki:
Ciasto na spód
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ¾ szklanki cukru,
- 3 jajka,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa:
- 20 dag truskawek,
- 40 dag twarogu,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- ¾ szklanki śmietany 30%,
- 3 jajka,
- 4 łyżki żelatyny,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 torebki galaretki,
Sernik na zimno – przygotowanie:
Ciasto
- Przygotuj spód: oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem.
- Białka ubij na pianę, dodaj do żółtek.
- Wymieszaj, dodając przesianą mąkę i proszek.
- Ciasto wlej do “keksowki” wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 15 min. w temp. 180°C.
Galaretka
- Galaretki przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
- Odstaw do ostygnięcia.
- Utrzyj twaróg z połową cukru i sokiem z cytryny, dodaj ubitą śmietanę.
- Na garnku z wrzątkiem ustaw miskę, wbij jajka, dodaj resztę cukru.
- Ubijaj ok. 10 minut.
- Zdejmij z ognia i nadal ubijaj, aż lekko przestygnie.
I na koniec:
- Dodaj do twarogu.
- Żelatynę rozpuść w 80 ml wrzątku.
- Gdy wystygnie, dodawaj po 2-3 łyżki masy twarogowej, cały czas mieszając.
- Na ciasto wyłóż masę twarogową, na niej ułóż truskawki.
- Zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Spieszysz się? Zamiast piec spód do sernika, ułóż go na spodzie z herbatników
Czas przygotowania: 60 min Ilość: 16 porcji
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]