Desery i napojePRZEPISYWyroby cukiernicze

Sernik na zimno

Sernik na zimno.

Ciasta serowe są nie tylko smaczne, ale zdrowe i pożywne. Sezon na nie trwa cały rok. Zależnie od naszej fantazji można je przygotowywać zarówno w wersji z owocami, czy bakaliami na słodko, jak też jako słone ciasta z powszednimi przyprawami lub z wędliną. Mogą być pieczone, albo przyrządzane na zimno. Pośród nich niewątpliwie królem jest sernik na zimno. Dowiedz się jak go przyrządzić.


Składniki:

Ciasto na spód

  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa:
  • 20 dag truskawek,
  • 40 dag twarogu,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • ¾ szklanki śmietany 30%,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki żelatyny,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 torebki galaretki,
jaja-ucieranie
Ucieranie jajek.

Sernik na zimno – przygotowanie:

Ciasto

  1. Przygotuj spód: oddziel żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem.
  2. Białka ubij na pianę, dodaj do żółtek.
  3. Wymieszaj, dodając przesianą mąkę i proszek.
  4. Ciasto wlej do “keksowki” wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz 15 min. w temp. 180°C.

Galaretka

  1. Galaretki przygotuj wg przepisu na opakowaniu.
  2. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Utrzyj twaróg z połową cukru i sokiem z cytryny, dodaj ubitą śmietanę.
  4. Na garnku z wrzątkiem ustaw miskę, wbij jajka, dodaj resztę cukru.
  5. Ubijaj ok. 10 minut.
  6. Zdejmij z ognia i nadal ubijaj, aż lekko przestygnie.

 

I na koniec:

  1. Dodaj do twarogu.
  2. Żelatynę rozpuść w 80 ml wrzątku.
  3. Gdy wystygnie, dodawaj po 2-3 łyżki masy twarogowej, cały czas mieszając.
  4. Na ciasto wyłóż masę twarogową, na niej ułóż truskawki.
  5. Zalej tężejącą galaretką i wstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Spieszysz się? Zamiast piec spód do sernika, ułóż go na spodzie z herbatników

Czas przygotowania: 60 min Ilość: 16 porcji

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x