Sernik świąteczny
Sernik świąteczny, tradycyjny
bez którego nie mogą się odbyć ani święta Bożego Narodzenia, ani Wielkanoc. Trochę pracochłonny, ale czego się nie robi dla smaku i tradycji…
Składniki:
Ciasto Kruche:
- 30 dag mąki,
- 15 dag masła,
- 7 dag cukru – pudru,
- 2 żółtka,
Składniki Sera:
- 50 dag sera tłustego niekwaśnego,
- 12 dag cukru,
- 20 dag masła,
- 4 żółtka,
- 5 białek (piana),
- 1 dag mąki ziemniaczanej,
- 15 dag skórki pomarańczowej,
- ¼ laski wanilii,
Przygotowanie:
Wpierw Przyrządzić Kruche Ciasto:
- przesiać mąkę,
- posiekać z masłem,
- wymieszać z cukrem,
- zagnieść ciasto z żółtkami.
Z ciastka wywałkować dwa krążki, najpierw jednym wyłożyć tortownicę, upiec na jasnozłoty kolor.
Następnie Przyrządzić Ser:
- przetrzeć ser przez sito,
- utrzeć masło, do masła dodawać po jednym żółtku, cukier, ucierać starannie,
- do masy dodać ser i mąkę ziemniaczaną i ucierać 10 minut, na końcu dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i wanilię utartą, mąkę ziemniaczaną odważyć, aby nie wsypać jej zbyt wiele,
- ubić jajka na pianę, wymieszać z serem,
I Wreszcie Sernik Świąteczny:
- Na upieczone ciasto wyłożyć ser, rozsmarować, wyrównać, przykryć drugim krążkiem z surowego ciasta, nakłuć i wstawić do dobrze ogrzanego piekarnika.
- Piec 1 godzinę.
- Po ostygnięciu polukrować, posypać cukrem – pudrem, cukrem z wanilią, polewą czekoladową.
Smacznego!
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]