Ciasto potrawyŚwiąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Sernik świąteczny

Sernik świąteczny, tradycyjny

bez którego nie mogą się odbyć ani święta Bożego Narodzenia, ani Wielkanoc. Trochę pracochłonny, ale czego się nie robi dla smaku i tradycji…


Składniki:

Ciasto Kruche:

  • 30 dag mąki,
  • 15 dag masła,
  • 7 dag cukru – pudru,
  • 2 żółtka,

Składniki Sera:

  • 50 dag sera tłustego niekwaśnego,
  • 12 dag cukru,
  • 20 dag masła,
  • 4 żółtka,
  • 5 białek (piana),
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • 15 dag skórki pomarańczowej,
  • ¼ laski wanilii,

Przygotowanie:

Wpierw Przyrządzić Kruche Ciasto:

  1. przesiać mąkę,
  2. posiekać z masłem,
  3. wymieszać z cukrem,
  4. zagnieść ciasto z żółtkami.

Z ciastka wywałkować dwa krążki, najpierw jednym wyłożyć tortownicę, upiec na jasnozłoty kolor.

Następnie Przyrządzić Ser:

  1. przetrzeć ser przez sito,
  2. utrzeć masło, do masła dodawać po jednym żółtku, cukier, ucierać starannie,
  3. do masy dodać ser i mąkę ziemniaczaną i ucierać 10 minut, na końcu dodać drobno pokrojoną skórkę pomarańczową i wanilię utartą, mąkę ziemniaczaną odważyć, aby nie wsypać jej zbyt wiele,
  4. ubić jajka na pianę, wymieszać z serem,

I Wreszcie Sernik Świąteczny:

  1. Na upieczone ciasto wyłożyć ser, rozsmarować, wyrównać, przykryć drugim krążkiem z surowego ciasta, nakłuć i wstawić do dobrze ogrzanego piekarnika.
  2. Piec 1 godzinę.
  3. Po ostygnięciu polukrować, posypać cukrem – pudrem, cukrem z wanilią, polewą czekoladową.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x