DietyWykorzystaj

Skład ważniejszych produktów spożywczych


 

Skład Ważniejszych Produktów

Określenie składu naszego pożywienia jest możliwe dzięki rozwojowi metod analitycznych naszej medycyny i chemii. Rola, jaką spełniają poszczególne składniki pożywienia zawdzięczamy fizjologii i biologii, a również biochemii, która zajmuje się przemianami w naszym organizmie. Bardzo pomocne tu były doświadczenia przy użyciu zwierząt laboratoryjnych. Pogłębiono wiedzę o tysiącach przemian zachodzących w żywych organizmach, zachodzących nieprzerwanie, nawet w czasie snu. Za pomocą odpowiednich badań możemy określić wielkość przemiany materii i wyznaczyć normy żywieniowe. Według danych FAO, czyli Organizacji Rolnictwa i Wyżywienia, agendy ONZ ponad 70% ludzi nie odżywia się prawidłowo. Dlatego też zadania stojące przed nauką o żywieniu człowieka stanowią jedno z podstawowych zadań współczesnego świata. Tak na przykład u człowieka leżącego w łóżku i będącego na czczo przemiana materii w przypadku prawidłowego funkcjonowania organizmu równa jest 1 kcal/1 godz/1 kg wagi ciała, podczas swobodnego stania wzrasta do 1,5 kcal, przy powolnej przechadzce wynosi ponad 2,5 kcal, a przy piłowaniu drzewa około 7 kcal. Tabele, w których zawieramy skład ważniejszych produktów spożywczych pomogą w prawidłowej kalkulacji naszych posiłków.


Produkty pochodzenia zwierzęcego.

Skład ważniejszych produktów spożywczych

(przeliczenie 100 g części jadalnych)

  1. Produkty pochodzenia zwierzęcego

Lp. Produkt Kalorie
[Kcal]
Woda
[g]
Białko
[g]
Tłuszcze
[g]
Węglowodany Ca
[mg]
P
[mg]
Fe
[mg]
Witaminy
Ogółem Błonnik A
[j.mn.]

[μg]

[μg]
PP
[μg]
C
[μg]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
1 Mleko pełne 3,5% 63 88,0 3,1 3,5 4,6 0   120 93 0,2 140 40 150 100 1
2 Masło świeże 730 15,5 0,6 82,5 0,7 0     20 16 0,0 2700 0 10 100 0
3 Ser edamski 353 40,3 27,9 26,6 0,1 0 1150 571 2,6 1109 83 439 0 0
4 Ser topiony 194 60,0 27,0 9,0 0,0 0   720 400 2,7 191 50 420 0 0
5 Ser twarogowy półtłusty 158 69,5 19,6 7,5 2,2 0   143 260 1,5 500 120 565 0 0
6 Śmietana 20% 204 72,5   2,9 20,0 4,0 0     97 77 0,1 830 30 140 100 1
7 Twaróg chudy   91 78,6 17,9 1,0 1,6 0   141 176 2,7 70 84 424 0 0
8 Jaja świeże 162 74,0 12,8 11,5 0,7 0     54 210 2,7 1140 100 290 100 0
9 Cielęcina, cała tusza 156 71,0 19,7 8,0     11 201 3,0 0 140 260 6600
10 Wieprzowina, cała tusza 457 42,0 11,9 45,0       7 117 1,8 0 580 140 3100
11 Wołowina, cała tusza 157 71,0 19,9 7,8 0,4     11 205 3,0 0 100 160 5500
12 Wątroba cielęca 141 70,8 19,0 4,9 4,0 0 6 363 10,6 22500 210 3320 16100 36
13 Kura 126 74,0 20,0 4,5 0,0 14 200 1,5 0 80 160 10200 0
14 Zając 110 74,2 23,0 1,1 0,5 17 225 4,8 30 160 90 5200 0
15 Dorsz (łupacz)   79 80,7 18,2 0,1 0,0 0 23 197 0,7 50 80 2400
16 Karp chudy 102 77,9 19,8 1,9 0,0 10 215 0,4 650 30 50 1500 1,7
17 Boczek surowy 591 30,5   6,8 62,3 0,0 0 24 71 2,5 0 195 98 2900 0
18 Margaryna 754 14,0   0,0 85,3 0,0 0 4 0 0 0 0 0
Produkty pochodzenia roślinnego.

Skład ważniejszych produktów spożywczych

(przeliczenie 100 g części jadalnych)

  1. Produkty pochodzenia roślinnego

Lp. Produkt Kalorie
[Kcal]
Woda
[g]
Białko
[g]
Tłuszcze
[g]
Węglowodany Ca
[mg]
P
[mg]
Fe
[mg]
Witaminy
Ogółem Błonnik A
[j.mn.]

[μg]

[μg]
PP
[μg]
C
[μg]
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
19 Olej roślinny rafinowany 884 0 0 100 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0
20 Bułka paryska 254 38,0 6,6 1,5 51,6 0,35 43 116 1,4 0 150 84 973
21 Chleb Grahama 226 42,0 6,7 1,8 48,1 0,91 57 189 2,6 0 236 144 1087
22 Chleb pszenny biały 247 40,0 6,6 1,5 50,6 0,35 43 113 1,4 0 147 79 769
23 Chleb razowy 216 42,0 8,9 1,3 45,8 1,53 27 249 2,2 0 367 85 2932
24 Chleb żytni razowy 212 42,0 4,9 1,5 49,6 0,95 89 179 2,7 0 207 95 545
25 Chleb żytni sitkowy 231 40,0 4,5 1,3 52,5 0,56 83 137 2,1 0 185 70 516
26 Chleb żytni pytlowy 235 40,0 3,8 1,0 53,7 0,35 37 60 1,4 0 95 45 602
27 Kasza gryczana niepalona 326 15,0 12,6 3,3 67,0 1,51 96 470 6,0 530 126
28 Kasza jęczmienna pęczak 334 15,0 8,8 1,5 73,5 1,42 66 269 3,1 138 48
29 Mąka pszenna 364 12,0 140,7 1,1 75,7 0,4 20 97 1,2 0 100 60 1300 0
30 Płatki owsiane 385 10,0 13,0 7,5 67,8 1,9 52 397 4,4 0 589 137 981
31 Groch ziarno 339 11,6 23,8 1,4 60,2 5,4 57 388 4,7 370 770 280 3100 2,0
32 Fasola ziarno 338 11,5 21,4 1,6 61,6 4,0 163 437 6,9 0 670 230 2200 2,0
33 Brukselka 44 84,8 4,7 0,5 8,7 1,2 34 78 1,3 400 80 160 700 94,0
34 Dynia dojrzała (miąższ) 33 89,9 1,3 0,3 7,7 1,2 19 28 0,6 4956 50 120 500 8,0
35 Fasolka strączki 35 89,1 2,4 0,2 7,6 1,5 65 44 1,1 630 80 110 500 19,0
36 Kalafior 25 91,5 2,4 0,2 5,0 1,0 22 72 1,1 90 110 100 600 69
37 Kapusta biała 27 91,5 1,6 0,2 6,0 1,0 46 31 0,5 80 60 50 300 45
38 Marchew 40 88,6 1,1 0,2 9,1 1,0 39 37 0,8 12000 60 60 500 6
39 Pomidory 20 93,8 1,1 0,3 4,2 0,6 11 27 0,6 1100 60 40 500 23
40 Szpinak 22 92,1 2,2 0,3 3,9 0,7 81 55 3,0 9420 110 200 600 59
41 Ziemniaki 87 76,8 2,0 0,1 20,1 0,6 11 56 0,7 20 110 40 1200 24
42 Kapusta kwaszona 16 93,2 1,1 0,2 3,4 0,7 36 18 0,5 30 30 60 100 16
43 Borowiki suszone 282 12,8 36,7 2,7 41,4 6,8 184 606 35 0 1070 3745
44 Agrest dojrzały 42 88,4 1,0 04 9,8 2,0 22 28 0,5 290 45 33
45 Czarne jagody 56 85,0 0,7 0,7 13,3 1,9 16 13 0,8 280 20 20 300 16
46 Jabłka 58 84,0 0,3 0,4 15,0 0,9 6 10 0,3 90 40 30 200 5
47 Porzeczki czerwone 57 83,8 1,3 0,4 13,8 4,3 36 33 0,9 120 40 45
48 Truskawki 37 89,9 0,8 0,5 8,3 1,2 28 27 0,8 60 30 70 300 60
49 Orzechy laskowe 646 5,3 14,4 65,9 11,0 2,1 186 693 3,4 860
50 Czekolada mleczna 503 1,1 6,0 33,5 55,7 0,5 216 283 4,0 150 100 380 800 0

Jednostka witaminy A ÷ 1 j.mn = 0,6µg karotenu lub 0,3µg akseroftolu


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x