Śledź marynowany

Śledź marynowany,

czyli jak zamarynować solone śledzie?


Składniki:

  • 8 śledzi solonych, 
  • 2 cebule czerwone, 
  • 1 ogórek kiszony
  • ½ pęczka koperku,
  • 2 gałązki estragonu
  • 2 liście laurowe
  • 150 ml octu, 
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego, 
  • 4 goździki, 
  • ½ łyżeczki cukru, 

Przygotowanie:

  1. Solone śledzie wymoczyć przez około 15 godzin. Następnie odlać wodę, śledzie oczyścić i pokroić w cząstki. 
  2. Obraną cebulę pokroić w krążki, ogórek pokroić w plasterki. 
  3. Estragon i koperek umyć, otrząsnąć z wody, posiekać drobno. 
  4. Cebulę, ogórki, koperek i estragon wymieszać ze śledziem. 
  5. Marynata: ocet + 125 ml wody + liście laurowe + kolorowy pieprz + goździki + cukier zagotować, później ostudzić. 
  6. Tak sporządzoną marynatą zalać śledzie, włożyć do słoika, zamknąć i odstawić na dobę do lodówki. 

Śledź marynowany to 265/1095 kcal/kJ. 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x