Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie
Tradycyjnie polska przekąska, bez której bowiem nie można sobie wyobrazić wielu kalendarzowych zdarzeń. Oczywiście doskonałe również jako śniadaniowa potrawa, niezbędne przy imieninowo-urodzinowych poczęstunkach.
Składniki:
- 2 solone śledzie,
- ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
- 1 duże jabłko,
- 1 cebula,
- sok z cytryny,
- mleko do namoczenia śledzi,
- sól, pieprz, cukier,
- gałązka koperku do przybrania,
Śledź w śmietanie -przygotowanie:
- Śledzie opłukać, wpierw namoczyć w wodzie z mlekiem.
- Potem oczyścić, umyć, zdjąć skórkę, pokroić na filety (usuwając kręgosłup z ośćmi).
- Podzielić w poprzek na dzwonka, złożyć po dwa kawałki, umieścić na półmisku.
- Przygotować sos śmietanowy: jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami.
- W trakcie ucierania skropić sokiem z cytryny (aby miąższ nie ściemniał), wymieszać z posiekaną cebulą i śmietaną.
- Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
- Na koniec śledzie polać sosem, udekorować jarmużem i cząstkami pomidorów.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]