PRZEPISYPrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie

Tradycyjnie polska przekąska, bez której bowiem nie można sobie wyobrazić wielu kalendarzowych zdarzeń. Oczywiście doskonałe również jako śniadaniowa potrawa, niezbędne przy imieninowo-urodzinowych poczęstunkach.


Składniki:

  • 2 solone śledzie,
  • ¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 cebula,
  • sok z cytryny,
  • mleko do namoczenia śledzi,
  • sól, pieprz, cukier,
  • gałązka koperku do przybrania,

Śledź w śmietanie -przygotowanie:

  1. Śledzie opłukać, wpierw namoczyć w wodzie z mlekiem.
  2. Potem oczyścić, umyć, zdjąć skórkę, pokroić na filety (usuwając kręgosłup z ośćmi).
  3. Podzielić w poprzek na dzwonka, złożyć po dwa kawałki, umieścić na półmisku.
  4. Przygotować sos śmietanowy: jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami.
  5. W trakcie ucierania skropić sokiem z cytryny (aby miąższ nie ściemniał), wymieszać z posiekaną cebulą i śmietaną.
  6. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
  7. Na koniec śledzie polać sosem, udekorować jarmużem i cząstkami pomidorów.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x