Śledzie marynowane w sosie musztardowym
Śledzie marynowane w sosie musztardowym
Ze względu na dużą łatwość psucia się ryb, zwłaszcza jeśli chodzi o gatunki tłuste, należy sprawiać je w jak najkrótszym czasie po zakupie. Do dłuższego przechowywania nadają się tylko ryby mrożone natychmiast po złowieniu. Są w sprzedaży oczyszczone i sprawione, w zależności od gatunku, również jako filety. O tym, czy ryba jest świeża, świadczą najlepiej jej oczy. Powinny byś wypukłe i przeźroczyste. Skóra powinna być lśniąca, z przylegającą do niej łuską. Nie może mieć śladów wgniecenia. Zapach świeżej ryby powinien przywoływać woń morza, nie może mieć zapachu ryby.
Składniki:
- 75 dag śledzi,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki kaparów,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki oleju słonecznikowego,
- 2 listki laurowe,
- 10 ziarenek pieprzu,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 jabłka (winne),
- szklanka białego wina,
- ocet lub sok z cytryny,
- szczypta cukru,
Przygotowanie:
- Wymoczone, obrane ze skóry, wyfiletowane śledzie namoczyć jeszcze na godzinę w mleku, wyjąc i osuszyć na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku.
- Obraną cebulę pokroić w plasterki, ułożyć na sicie i szybko przelać wrzątkiem.
- Jabłka upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito razem z mleczem śledziowym.
- Ocet wymieszać pół na pół z wodą, korzeniami i cukrem, zagotować.
- Przetarte jabłka wymieszać z musztardą, olejem i winem, dodać przestudzoną marynatę, dokładnie wymieszać.
- Osuszone filety okładać w słoju, przesypując kaparami, zalać przygotowaną marynatą, zostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.
- Śledzie marynowane w sosie podawać jako zimną przekąskę lub z ziemniakami z wody, posypane zieloną pietruszką.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]