Śledzie marynowane w sosie musztardowym

Śledzie marynowane w sosie musztardowym

Ze względu na dużą łatwość psucia się ryb, zwłaszcza jeśli chodzi o gatunki tłuste, należy sprawiać je w jak najkrótszym czasie po zakupie. Do dłuższego przechowywania nadają się tylko ryby mrożone natychmiast po złowieniu. Są w sprzedaży oczyszczone i sprawione, w zależności od gatunku, również jako filety. O tym, czy ryba jest świeża, świadczą najlepiej jej oczy. Powinny byś wypukłe i przeźroczyste. Skóra powinna być lśniąca, z przylegającą do niej łuską. Nie może mieć śladów wgniecenia. Zapach świeżej ryby powinien przywoływać woń morza, nie może mieć zapachu ryby.


Śledź - cytryna


Składniki:

  • 75 dag śledzi,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 2­ łyżki musztardy,
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego,
  • 2 listki laurowe,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 jabłka (winne),
  • szklanka białego wina,
  • ocet lub sok z cytryny,
  • szczypta cukru,

Przygotowanie:

  1. Wymoczone, obrane ze skóry, wyfiletowane śledzie namoczyć jeszcze na godzinę w mleku, wyjąc i osuszyć na czystej ściereczce lub papierowym ręczniku.
  2. Obraną cebulę pokroić w plasterki, ułożyć na sicie i szybko przelać wrzątkiem.
  3. Jabłka upiec w piekarniku, przetrzeć przez sito razem z mleczem śledziowym.
  4. Ocet wymieszać pół na pół z wodą, korzeniami i cukrem, zagotować.
  5. Przetarte jabłka wymieszać z musztardą, olejem i winem, dodać przestudzoną marynatę, dokładnie wymieszać.
  6. Osuszone filety okładać w słoju, przesypując kaparami, zalać przygotowaną marynatą, zostawić na kilka dni w chłodnym miejscu.
  7. Śledzie marynowane w sosie podawać jako zimną przekąskę lub z ziemniakami z wody, posypane zieloną pietruszką.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x