Śledzie marynowane

Śledzie marynowane (po żydowsku)


Składniki:

  • 1,60 kg śledzi solonych,
  • 30 dag cebuli,
  • 10 dag cytryny,
  • 25 dag octu,
  • 25 dag cukru,
  • liść laurowy,
  • pieprz do smaku,

Przygotowanie:

  1. Śledzie opłukać, odciąć głowy, płetwy i wąski pasek powłoki brzusznej, wypatroszyć, pozostawiając mlecze.
  2. Tak przygotowane śledzie namoczyć w dużej ilości zimnej wody na około 24 godziny.
  3. Po wymoczeniu rozciąć skórę wzdłuż kręgosłupa i ostrożnie ją ściągnąć, wyjąć kręgosłupy.
  4. Oczyszczone śledzie pokroić na niewielkie kawałki.
  5. Cytrynę umyć, sparzyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w plastry.
  6. Śledzie ułożyć w słoju przekładając cebulą i cytryną.
  7. Pół litra wody zagotować z octem, cukrem i przyprawami, wystudzić.
  8. Mlecz rozetrzeć z niewielką ilością cukru, przetrzeć przez sitko, wymieszać z przestudzoną zalewą.
  9. Zalać śledzie zalewą i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka dni.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x