Śledzie marynowane

Śledzie marynowane.


Śledzie dożywają około 10 lat i osiągają długość do 40 cm i wagę do 80 dag, ale ich przeciętna waga nie przekracza 250 g. Srebrzyste, wrzecionowate ciało ma na grzbiecie niebiesko-zielone zabarwienie. Żyją z daleka od linii brzegowej, na większej głębokości, bliżej brzegu przypływają jedynie w okresie odbywania tarła. W tym czasie pochłaniają duże ilości pokarmu, aby móc złożyć i zapłodnić ikrę. W Bałtyku tarło odbywa się wiosną, zaś w Morzu Północnym – jesienią. Ten czas to czas najlepszych połowów śledzia.

Składniki:

  • 50 ml octu, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 – 2 liście laurowe, 
  • 8 – 10 ziaren pieprzu, 
  • 8 filetów śledzi solonych, 
  • ½ jabłka (reneta), 
  • ½ czerwonej cebuli, 
  • 1 ogórek konserwowy
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 – 3 cebule dymki, 
  • 4 łyżki śmietany kwaśnej, 
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej, 
  • pieprz, sól, 

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić marynatę: ocet, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu zagotować w niewielkim rondelku. Następnie ostudzić. 
  2. Filety śledziowe ułożyć gęsto jeden obok drugiego zwinięte w ruloniki.
  3. Cebulę posiekać drobno, pokroić w ćwiartki jabłko, usunąć z niego gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Ogórek posiekać drobno. 
  4. Wymieszać jabłko, cebulę, kapary, ogórek, rozprowadzić je na filetach. Polać zimną marynatą i odstawić na dwa dni w zimne miejsce. Po tym czasie wyjąć śledzie z marynaty, osączyć, pokroić je na mniejsze kawałki i położyć na talerzu. Z marynaty wyłowić jabłka i cebulę, nakryć nimi filety śledziowe. 
  5. Cebulę dymkę pokroić w cienkie krążki, posypać nimi nasze filety śledziowe. Wymieszać kwaśną śmietanę z musztardą, doprawić ją do smaku solą i pieprzem, podawać ją ze śledziami. 
  6. Śledzie marynowane można podawać ze smacznym chlebem żytnim posmarowanym masłem. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x