Śledzie po żydowsku

Śledzie po żydowsku


Śledzie są obowiązkowym daniem, przystawką na wigilijnym stole. Również przy okazji okolicznościowych przyjęć podaje się często śledzie po żydowsku, specyficznie doprawione, bardzo smaczne.

Składniki:

  • filety śledziowe,
  • mleko,
  • 1 pomarańcza,
  • 3 mandarynki,
  • 1 winne jabłko,
  • kiszony ogórek,
  • 1 cebula,
  • 3—4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • cukier,
  • pieprz,
  • sól,

Przygotowanie:

  1.  Śledzie na kilka godzin namoczyć w mleku.
  2.  Wyjąć z mleka, pokroić w dzwonka.
  3.  Mandarynki, pomarańczę, jabłko, cebulę i ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4.  Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą.
  5.  Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać po wierzchu sosem i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x