PRZEPISYPrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Śledzie po żydowsku

Śledzie po żydowsku


Śledzie są obowiązkowym daniem, przystawką na wigilijnym stole. Również przy okazji okolicznościowych przyjęć podaje się często śledzie po żydowsku, specyficznie doprawione, bardzo smaczne.

Składniki:

  • filety śledziowe,
  • mleko,
  • 1 pomarańcza,
  • 3 mandarynki,
  • 1 winne jabłko,
  • kiszony ogórek,
  • 1 cebula,
  • 3—4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • cukier,
  • pieprz,
  • sól,

Przygotowanie:

  1.  Śledzie na kilka godzin namoczyć w mleku.
  2.  Wyjąć z mleka, pokroić w dzwonka.
  3.  Mandarynki, pomarańczę, jabłko, cebulę i ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4.  Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą.
  5.  Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać po wierzchu sosem i włożyć do lodówki na 2 – 3 godziny.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x