Śledzie siekane i w majonezie

Śledzie siekane i w majonezie. 

Kiedyś śledź w naszej kuchni należał do rarytasów. Dzisiaj, podobnie jak w większości krajów europejskich, przez okrągły rok rok znajduje się w handlu, i to pod różnymi postaciami. Śledź to ryba morska, należąca do rodziny śledziowatych. Żyje w dużych ławicach. Jest długowieczny. Żyje około 20 lat. Najczęściej odławiane odmiany to «Śledź atlantycki», «pacyficzny», «bałtycki». Konserwowane są jako: Śledzie solone, Matiasy, Uliki, Śledzie wędzone, Piklingi, Kipery, Śledzie marynowane


Śledzie w różnych postaciach

Śledzie siekane


Składniki:

  • 1,20 kg solonych śledzi,
  • 5 jajek,
  • 40 dag cebuli,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • ocet, cukier, pieprz do smaku,

Przygotowanie:

  1. Wymoczone i oprawione śledzie (jak śledzie marynowane) najpierw drobno posiekać, cebulę obrać, drobno pokroić. 
  2. Ugotowane na twardo jaja posiekać, dodać namoczoną uprzednio w wodzie z octem bułkę,
  3. Dokładnie wymieszać, na koniec doprawić do smaku cukrem i pieprzem.

Śledzie w majonezie


Składniki:

  • 1,60 kg śledzi (solone, maties),
  • ½ kg majonezu,
  • 30 dag jabłek lub pomarańczy,
  • 30­ dag cebuli,
  • 30 dag ogórków kiszonych,
  • cukier, sól, pieprz do smaku,

Przygotowanie:

  1. Wymoczone i oprawione śledzie (jak Śledzie marynowane) wpierw pokroić na kawałki.
  2. Jabłka lub pomarańcze umyć, obrać, pokroić w cząstki, cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki, później obrany ogórek pokroić w plastry, wymieszać z majonezem.
  3. W końcu oprawić do smaku.
  4. Sosem zalać filety śledziowe.
  5. Podawać jako zimną zakąskę, również z ziemniakami z wody.

Proponowane śledzie siekane i w majonezie mogą stanowić zarówno przekąskę na niewielkim domowym przyjęciu, jak też mogą być doskonałym podwieczorkiem, czy też śniadaniem. 



Śledzie garnirowane


Składniki:

Przygotowanie:

  1. Śledzie wpierw wymoczyć, sprawić, odfiletować, obrać z ości. 
  2. Marchew oczyścić, opłukać, następnie ugotować w całości. 
  3. Dwie połówki śledzia złożyć razem, później pokrajać na skośne kawałki o szerokości 3 cm. 
  4. Ułożyć na koniec na owalnym talerzu lub prostokątnym półmisku. 
  5. Obrane jaja, korniszony, cebulę, grzybki i marchewkę posiekać drobno i ułożyć dookoła śledzi. 
  6. Na koniec skropić wszystko olejem albo oliwą. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x