Ślimaki

Ślimaki przyrządzanie i podawanie


  1. Najbardziej nadają się ślimaczki winniczki, których średnica nie przekracza 3 cm.
  2. Podajemy do ślimaków specjalne małe szczypce do przytrzymania skorupki
    i ostry widelec o dwóch zębach, którym wyciąga się ślimaczki ze skorupki.
  3. Jeżeli nie mamy odpowiednich szczypczyków, przy jedzeniu przytrzymujemy skorupkę ręką.
  4. Ślimaczki przez kilka dni głodzimy, tak aby zamknęły skorupkę zasłonką wapienną.
  5. Następnie myjemy je dokładnie, zmieniając wielokrotnie wodę.
  6. Przygotowujemy osoloną i zakwaszoną octem wodę i moczymy w niej ślimaczki przez kilka godzin.
  7. Wyjmujemy z roztworu, płuczemy i wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę.
  8. Gotujemy je powoli na małym ogniu z dodatkiem białego wina i przypraw.
  9. Wyjmujemy je ze skorupek, odciąć różki, usunąć kołnierz i kiszeczkę odchodową.
  10. Dalej postępować zgodnie z wybranym przepisem.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x