Dania głównePRZEPISYPrzystawki

Ślimaki zapiekane w muszelkach

Śli­maki za­pie­kane w mu­szel­kach.

Skład­niki:

  • 30 śli­ma­ków,
  • 1 po­sie­kana ce­bulka sza­lotka,
  • 10 dag świe­żego ma­sła,
  • 1 łyżka drobno po­sie­ka­nego czosnku,
  • 1 łyżka po­sie­ka­nej na­tki pie­truszki,
  • pieprz, sól,
  • białe wino,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Prze­gło­dzone i wy­płu­kane śli­maki za­lać zimną wodą z do­dat­kiem bia­łego wina, za­go­to­wać.
  2.  Go­to­wać po­woli przez 10—15 mi­nut, usu­wa­jąc pianę, po czym od­ce­dzić je i ochło­dzić.
  3.  Wy­jąć ze sko­ru­pek, usu­nąć różki, koł­nierz i ki­szeczkę od­cho­dową.
  4.  Tak przy­go­to­wane mięso śli­ma­ków po­sie­kać no­żem, zmie­szać z ma­słem, na­tką z pie­truszki, czosn­kiem i po­sie­kaną sza­lotką, do­pra­wić do smaku solą i pie­przem.
  5. Tą przy­pra­wioną masą na­peł­nić sko­rupki, uło­żyć je na bla­sze, za­pie­kać je w pie­kar­niku na­grza­nym do 210°C przez około 20 mi­nut.
  6. Śli­maki w mu­szel­kach za­pie­kane po­da­wać na­tych­miast po przy­rzą­dze­niu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x