Śliwki w occie
Śliwki w occie.
Sposób na przetworzenie śliwek węgierek, nie tylko na dżem, powidło, czy kompot. Doskonała przystawka do wielu potraw.
Składniki:
- 1 kg mało dojrzałych śliwek węgierek,
- ¼ l octu 6%,
- ¼ kg cukru,
- kilka goździków,
- kawałek cynamonu,
Śliwki w occie – przygotowanie:
- Śliwki umyć, wpierw wytrzeć czystą ściereczką, nakłuć ostrym patyczkiem, ułożyć w słoju.
- Zagotować ¾ litra wody, później dodać ocet, cukier, przyprawy, i zagotować.
- Następnie gorącą zalewą zalać śliwki.
- Następnego dnia zaś zalewę zlać znad śliwek.
- Zagotować pod przykryciem i znów zalać śliwki.
- Tą czynność powtarza się cztery razy.
- Po ostatnim zalaniu zalewą, na koniec śliwki ostudzić.
- Słoiki zakręcić lecz nie wekować.
Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]