Przetwory domowe

Śliwki w occie

Śliwki w occie.

Sposób na przetworzenie śliwek węgierek, nie tylko na dżem, powidło, czy kompot. Doskonała przystawka do wielu potraw. 


Składniki:

  • 1 kg mało dojrzałych śliwek węgierek,
  • ¼ l octu 6%,
  • ¼ kg cukru,
  • kilka goździków,
  • kawałek cynamonu,

Śliwki w occie – przygotowanie:

  1. Śliwki umyć, wpierw wytrzeć czystą ściereczką, nakłuć ostrym patyczkiem, ułożyć w słoju.
  2. Zagotować ¾ litra wody, później dodać ocet, cukier, przyprawy, i zagotować.
  3. Następnie gorącą zalewą zalać śliwki.
  4. Następnego dnia zaś zalewę zlać znad śliwek.
  5. Zagotować pod przykryciem i znów zalać śliwki.
  6. Tą czynność powtarza się cztery razy.
  7. Po ostatnim zalaniu zalewą, na koniec śliwki ostudzić.
  8. Słoiki zakręcić lecz nie wekować.

Przechowywać w suchym, chłodnym pomieszczeniu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x